Dodik povećao broj zemalja koje bi priznale nezavisnost Srpske, a ovako bi reagovala Hrvatska

Dodik povećao broj zemalja koje bi priznale nezavisnost Srpske, a ovako bi reagovala Hrvatska

Čim Republika Srpska proglasi nezavisnost, priznaće nas 15 zemalja, a Hrvatska će čekati pa će nas poslije priznati.

To je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio u intervjuu za hrvatski Nacional.

Intervju još nije objavljen na internetu, ali je najavljen na naslovnoj strani ovog magazina.

Nacional citira Dodika, koji kaže da „za odcjepljenje neće tražiti mišljenje ni hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ni predsjednika Zorana Milanovića, ali da će Hrvatska prihvatiti novu realnost te da bi za Hrvatsku bilo najbolje da se formira Herceg-Bosna”.

Takođe, Nacional piše da je Dodik pod velikim je pritiskom međunarodne zajednice, prvenstveno Kristijana Šmita i američke ambasade u BiH koja ga je 20. oktobra otvoreno putem saopštenja iz Vašingtona, to jest Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC), optužila kao odgovornog za korupciju u Republici Srpskoj, izvlačenje javnih sredstava i bogaćenje svoje porodice na račun građana BiH.

Podsjećamo, tačno prije godinu dana, Milorad Dodik je izjavio da je deset država svijeta spremno da prizna nezavisnost Srpske. Ako je vjerovati Dodikovim saznanjima, to znači da rapidno raste broj država koje bi priznale samostalnost Srpske nakon otcjepljenja.

-Sigurno je da Republika Srpska neće povlačiti poteze koji će dovesti do destabilizacije. Samo tražimo da se BiH vrati u ustavne okvire. Nismo nerazumni ljudi, ali je naša procena da bi deset zemalja, od toga šest sigurnih, priznalo nezavisnost Republike Srpske – rekao je Dodik u novemru 2022.

Srpskainfo je tada analizirala njegove riječi, a tekst možete da pročitate ovdje.

Srpska info
CATEGORIES
Share This