Dodik optužio, Vukanović završio na ulicama i pod brisačima automobila u Trebinju

Dodik optužio, Vukanović završio na ulicama i pod brisačima automobila u Trebinju

Iako nakon svakih izbora javnost konstatuje kako je predizborna kampanja bila najprljavija do tada i da ne može gore, čini se da ni ove godine neće biti ništa drugačije.

Do lokalnih izbora ove godine dijeli nas još samo šest mjeseci, ali sudeći po dešavanjima na političkoj sceni vidljivo je da su stranke već ušle u kampanju.

Samo dan nakon što je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik u parlamentu Srpske jednog od najvećih kritičara vlasti, poslanika Nebojšu Vukanovića nazvao američkim plaćenikom, a opoziciju „poltronima stranaca“, u Trebinju su se pojavili flajeri sa fotografijom lidera „Za pravdu i red“ na kojima je ispisano „korisni idiot američke ambasade“.

Vukanović je za navedene flajere okrivio Gradski odbor SNSD Trebinje navodeći da se na ovaj način pokušavaju obračunati sa njim jer je njegov pokret „Za pravdu i red“ drugi po snazi u grad na Trebišnjici, odmah iza SNSD.

Osim toga, Vukanović je već najavio da će njegov pokret u Trebinju imati svog kandidata za gradonačelnika, te je počeo pregovore sa ostalim opozicionarima da ga podrže, što je, kako vjeruje, još jedan od razloga zbog čega se SNSD na ovaj način pokušava obračunati sa njim.

Vukanović je za Srpskainfo rekao i da će danas podnijeti tužbu protiv Dodika zbog „jezika mržnje, otvorenih poziva na fizičko nasilje i napade“, koje je predsjednik Srpske javno uputio sa skupštinske govornice.

– Otići ću u javno tužilaštvo i podnijeti prijavu protiv Dodika i nepoznatih lica zbog ugrožavanja sigurnosti po novom Krivičnom zakoniku Republike Srpske. Ovo nije prvi put da se poziva na linč i fizički napad na mene – istakao je Vukanović.

Plakati koji su osvanuli u Trebinju, ali i Dodikovo etiketiranje Vukanovića kao stranog plaćenika, otvorili su žestoku raspravu u  javnosti o tome da li tu ima istine ili je riječ o političkom obračunu sa žestokim kritičarem vlasti.

Među brojnim komentarima našli su se i oni u kojima se tvrdi da je SNSD ovim još više podigao rejting u javnosti Vukanoviću i njegovom pokretu.

Kao jedan od argumenata navode žestoke verbalne okršaje u Narodnoj skupštini koji su se svojevremeno vodili između Dodika i tadašnjeg poslanika Draška Stanivukovića, kojeg je, takođe, optuživao da je strani plaćenik. Nakon što je Stanivuković pobijedio na izborima mnogi su tvrdili da je za tu pobjedu zaslužan upravo Dodik koji nije propustio ni jednu sjednicu NSRS da se verbalno ne obračuna sa njim.

Da li plakati koji su se pojavili u Trebinju i riječi koje je Dodik izgovorio u Narodnoj skupštini RS dio predizbornog „folklora“i da li je lider SNSD naškodio Vukanoviću ili mu je još više učvrstio poziciju jednog od beskompromisnih opozicionara.

„Kretenčina i korisni idot“

Podsjetimo, na poslednjoj posebnoj sjednici parlamenta Srpske, koja je sama po sebi bila mučna i prepuna uvreda i prijetnji, Dodik je, između ostalog, Vukanovića nazivao „kretenčinom, idiotom, majmunčinom, kriminalčinom“ i slično, a čak mu je zaprijetio i fizičkim obračunom kada „jednog dana ne bude predsjednik“.

U jednom momentu je pokazao dokumenta, za koja je tvrdio da su obavještajna, te da u njima stoji da je Vukanović američki čovjek kojeg nazivaju „korisnim idiotom“.

– …I da si pod okriljem američke ambasade i Nacionalnog Demokratskog Instituta, skraćeno NDI, u Sarajevu usmjeren na organizovanje održivih protesta u Republici Srpskoj. Eto to šta ovdje pišem majstore…Evo ti pogledaj… Slikaj. Ja ne lažem ništa, ako oni lažu – rekao je Dodik.

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je kampanja definitivno počela i sasvim je sigurno da se primjenjuju oni isti recepti koji se primjenjuju u svakoj izbornoj kampanji.

Ona podsjeća da se priča o izdajnicima, stranim plaćenicima i špijunima ponavlja iz godine u godinu, jer je to za vlast provjereni način diskreditacije političkih protivnika iz redova opozicije.

Topićeva ističe da takva retorika ima podršku u većem dijelu stanovnika što se ogleda u činjenici da je ista stranka već godinama na vlasti.

Na pitanje da li su flajeri koji su se pojavili u Trebinju i Dodikove optužbe nanijele štetu Vukanoviću, Topićeva ističe da su sigurno naštetile lideru liste „Za pravdu i red“ ali ne u političkom smislu već bezbjednosnom.

– Ta vrsta etiketiranja je vrlo opasna. Dovoljno je da jedan građanin povjeruje u te Dodikove riječi pa da reguje. U tom slučaju može nastati veliki problem u vidu ugrožavanja bezbjednosti i fizičkog integriteta, posebno u malim sredinama kao što je Trebinje i gdje se svi međusobno poznaju – ističe Topićeva.

Ona dodaje da je to vrlo neodgovoran način političke borbe jer takva vrsta etiketiranja, „koju vlast decenijama kači pojedincima i određenim političkim strankama, još uvijek ima snažno uporište kod dijela stanovnika Srpske.

S druge strane, kako kaže Topićeva, riječi izgovorene u NSRS i flajeri koji su se pojavili ni na koji način neće smanjiti Vukanovićevu popularnost kod onog dijela stanovištva koje ga podržava i koje glasa za njega.

– Polarizacija u biračkom tijelu je vrlo jasna i šta god da kaže vlast to ne umanjuje popularnost nekog opozicionog političara ili stranke u biračkom tijelu koje je opoziciono orjentisano. Isto tako bez obzira šta kaže opozicija to nema uticaj na one birače koji glasaju za političare na vlasti – zaključuje Topićeva.

Srpskinfo

CATEGORIES
Share This