Dodik: EU više nije privilegija!

Dodik: EU više nije privilegija!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da EU više nije privilegija i da Srpska mora da razmisli šta može biti novi privredni koncept.

Dodik je istakao da je EU različitim sistemima zarobila Srpsku, jer je kupila banke i time počela da upravlja privrednim sistemom.

– Stranci nisu došli u Banjaluku da kupe fabriku “Rudi Čajavec”, nego banke i time su počeli da upravljaju privrednim sistemom – rekao je Dodik u intervjuu za RTRS i ATV.

On je naglasio da su banke domaćim mešetarima davale kredite da jeftino kupe preduzeća iz Republike Srpske.

– Onda smo vidjeli, kada sam 2006. godine postao premijer, da je Vlada do tada inkasirala samo 18 miliona KM od prodaje domaćih preduzeća i banaka, a bilo ih je skoro 960. Vlada koju sam predvodio je samo od prodaje `Telekoma` dobila 1,2 milijarde KM, ali je, nažalost, do tada 90 odsto ozbiljnih firmi već bilo uništeno spekulativnim načinom – dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, mora se razmisliti šta može biti novi privredni koncept.

– Prvo moramo da se iščupamo iz onoga što nam Evropa nameće. Evropa se izgradila na onome što nama zabranjuju, a to je državni podsticaj za razvoj privrede. Kako se razvila privreda NJemačke nakon Drugog svjetskog rata, naravno “Maršalovim planom”, što je bila državna priča SAD i NJemačke – rekao je Dodik.

On je ponovio da EU više nije privilegija.

– Nama su plasirali priču da će zapadni Balkan dobiti novac za ubrzani razvoj. I onda se vidi da se moraju ispunti neki uslovi, zatim da energija bude stavljena pod kontrolu evropskih institucija koje će određivati koliko se može proizvoditi, pa onda da se mora obrazovanje od vrtića do najvišeg nivo prilagoditi standardima EU, a jedan od njih jeste LGBT. Ja neću da idem tim putem – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je svojevremeno Vlada koju su predvodili SDS i PDP donijela odluku o privatizaciji “Elektroprivrede” na način da su potpisali ugovor “pauer četiri” u vrijednosti od 280 miliona dolara.

– Jedan od uslova je bio da “Elektroprivreda” bude razbijena na nekoliko preduzeća, što je i urađeno. Rekao sam da odustajemo od ugovora i vratili smo 60 miliona dolara. Nakon toga više nije tražena privatizacija, a sada ponova dolazi priča o prodaji `Elektroprivrede`. Nisam je onda prodao, neći ni sada. Ovdje sve funkcioniše, samo se postavlja kao problem što svime ne upravljaju Francuzi, Amerikanci ili Nijemci – zaključio je Dodik.

RTRS

CATEGORIES
Share This