Detalji sastanka vladajuće koalicije: Nesuglasice oko sjedišta Apelacionog odjeljenja Suda BiH, pozivan i Bunoza

Detalji sastanka vladajuće koalicije: Nesuglasice oko sjedišta Apelacionog odjeljenja Suda BiH, pozivan i Bunoza

Sastanak partnera na državnom nivou vlasti neki od učesnika ocjenjuju kao „protraćeno vrijeme“ s obzirom da nije postignut niti jedan dogovor osim onog da će naredni sastanak biti za dvije sedmice u Mostaru. No, svi ističu da nije bilo tenzija i da se nastavlja rad.

Kako Klix.ba saznaje, jedna od tema sastanka je bila uspostavljanje Apelacionog vijeća kao dijela Suda BiH čije bi sjedište trebalo biti na području entieta RS.

Iako vlasti RS-a traže da zgrada Apelacionog odjeljenja Suda BiH bude u Banjoj Luci, toj ideji se usprotivio Denis Zvizdić (NiP) koji je rekao da će Trojka pristati da bude u Istočnom Sarajevo, ali ne i u Banjoj Luci.

Na ovakav Zvizdićev stav reagovali su Milorad Dodik i Nenad Stevandić kazavši kako „neće Trojka određivati RS-u gdje će biti sjedište“ u ovom entitetu“ te su ovim stavovom načelno uslovili druga pitanja.

Zakon o sudovima, čiji Nacrt će se naći danas na sjednici Vijeća ministara BiH, je također bila jedna od tema. Čak je tokom sastanka traženo da ministar pravde Davor Bunoza dođe i odgovori na određena pitanja.

Uprkos ovim nesuglasicama saznajemo da tokom sastanka nije bilo tenzija već su samo iznesena suprotna stajališta, ali je dogovoreno da će za dvije sedmice biti održan sastanak u Mostaru s unaprijed usaglašenim dnevnim redom.

I ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković jučer je rekao da je sastanak bio „tvrđi“.

„Danas smo napravili male pomake, ali se uglavnom nismo slagali oko rješenja. Dogovorili smo nastavak razgovora u kojim ćemo precizirati nova poglavlja, priče i zakone koji bi trebali koristiti svima“, rekao je Konaković.

Nermin Nikšić (SDP) je kazao da pomaka na sastanku nije bilo, ali da su razgovarali o brojnim temama u BiH.

(Kliks)

CATEGORIES
Share This