Da li je jači od sudbine: Izetbegović, uprkos izbornom debaklu, želi da zadrži lidersku poziciju u SDA

Da li je jači od sudbine: Izetbegović, uprkos izbornom debaklu, želi da zadrži lidersku poziciju u SDA

Iako je SDA pod njegovim vođstvom prvi put od svog postanka ostala bez učešća u vlasti i na nivou zajedničkih institucija i na nivou Federacije BiH, aktuelni lider SDA Bakir Izetbegović ubjedljivi je favorit za novi predsjednički mandat u toj stranci.

Kako je nedavno odlučeno na sjednici Glavnog odbora najveće bošnjačke stranke, Kongres SDA, na kojem bi trebalo da se bira novi predsjednik i stranačko rukovodstvo, biće održan 14. oktobra.

Ono što je do sada poznato jeste to da će Izetbegović sigurno podnijeti kandidaturu za novi, treći predsjednički mandat. Osim njega, javnu želju da se kandiduje za predsjednika SDA pokazao je još jedino Šemsudin Mehmedović, dugogodišnji “pretendent na presto” u toj stranci, a koji je u unutarpartijskim bitkama ranije već doživljavao ubjedljive poraze od Izetbegovića. Rok za podnošenje kandidatura, inače, ističe 25. septembra.

Šemsudin Mehmedović
FOTO: FENA/HARUN MUMINOVIĆ

– Zahvaljujući tome što je prethodnih godina uspio da SDA “očisti” od bilo kakve ozbiljnije konkurencije, Bakir Izetbegović ima prilično komotnu poziciju i trebalo bi da se dogodi pravo čudo da na stranačkom kongresu u oktobru po treći put ne dobije predsjednički mandat – tvrde odlično obaviješteni izvori Srpskainfo iz vrha te partije.

S druge strane, sarajevski novinar i publicista Nedžad Latić smatra da situacija u SDA ni najmanje nije idilična, bez obzira na to što Izetbegović, praktično, nema ozbiljnog konkurenta u trci za predsjedničku fotelju.

– Situacija u SDA još uvijek je vrlo turbulentna, napeta i neizvjesna, iako se od Izetbegovića u javnosti pokušava stvoriti privid da je SDA homogena i da atmosfera u stranci odiše harmonijom i jedinstvom – kaže Latić.

Između ostalog, on tvrdi da je najveći problem za SDA, osim toga što je po prvi put u svojoj istoriji ostala bez vlasti u Federaciji i na nivou BiH, to što je međunarodna zajednica, prema njegovim riječima, njenom sadašnjem lideru uvela nezvanične sankcije.

– Protiv Bakira Izetbegovića i njegove supruge vode se javne i tajne istrage, a nezvanično, on se već našao na tajnoj „crnoj listi“ ključnih zapadnih ambasada u Sarajevu. Bukvalno, on je u svojevrsnoj diplomatskoj izolaciji i protiv njega lično su uvedene svojevrsne sankcije, tako da s njim SDA nema nikakvu perspektivu – ocjenjuje Latić.

KNJIGA SPALA NA DVA SLOVA

Budući da rok za podnošenje kandidatura za novog predsjednika SDA ističe za 10 dana, u javnosti su se pojavile spekulacije ko bi to, osim Šemsudina Mehmedovića, mogao da izađe “na crtu” Bakiru Izetbegoviću.

– Iako se ranije pričalo o tome da bi Adil Osmanović mogao da se kandiduje za predsjednika SDA, za tako nešto ne postoje skoro ni minimalne šanse. Nešto veće izglede za kandidaturu imaju Edin Ramić i Selmo Cikotić, ali je mnogo bliže tome da se njih dvojica neće kandidovati nego da hoće – tvrde izvori Srpskainfo.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This