Da li će izgurati 2 godine mandata: Vlada radi kao da joj je naređeno da ništa ne radi

Da li će izgurati 2 godine mandata: Vlada radi kao da joj je naređeno da ništa ne radi

Vlada Republike Srpske, na čijem čelu se nalazi Radovan Višković, uskoro će “skrckati” 300 dana svog mandata, a sudeći prema ocjenama njenog rada koje daju sindikalci, borci, onomisti, ljudi iz privrede, teško da može dobiti prolaznu ocjenu.

Mnogi smatraju da je otežavajuća okolnost premijeru i njegovom kabinetu bilo to što je predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, prije nego što su predsjednik Vlade i ministri uopšte sjeli u fotelje, javno obznanio da je rok trajanja ove Vlade ograničen na dvije godine.

Za izvršnu vlast Srpske, kojoj je skraćeni mandat u javnosti već dodijelio ulogu autsajdera, prelaznog rješenja i svojevrsnog “nužnog zla”, početak rada nije mogao gore da počne. Samo dva dana nakon što je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, 21. decembra prošle godine izabrana, vlada premijera Viškovića ostala je bez dva ministra – Đokićevog socijaliste Dade Dogana, kome je bila dodijeljena funkcija ministra za porodicu, omladinu i sport, te Dragoslava Kabića, kadra SNSD, kome je bilo namijenjeno Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Dogan i Kabić su, podsjećamo, pod pritiskom javnosti podnijeli neopozive ostavke na funkcije zbog otkrivanja “mrlja” iz prošlosti, odnosno da su i jedan i drugi bili osuđivani zbog učešća u tragičnim saobraćajnim nesrećama.

Na njihova mjesta postavljeni su Selma Čabrić i Danijel Egić, a u proteklih devet mjeseci rada vlada premijera Viškovića uglavnom se može “pohvaliti” konstantnim kreditnim zaduženjima Srpske, kao i prijetnjama pojedinih boračkih udruženja i sindikata da će svoje članstvo izvesti na ulice zbog lošeg ekonomskog i socijalnog stanja.

Najgori sastav u istoriji

Na pitanje Srpskainfo kako ocjenjuje dosadašnji rad Vlade Republike Srpske, predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić, poručuje da je on apsolutno nezadovoljavajući.

– Iz prostog razloga jer radnici ništa konkretno nisu osjetili u ovom novom mandatu Viškovićevog ministarskog kabineta. Što se tiče prošlogodišnjeg povećanja plata, svi znamo da su to sindikati dogovorili s Miloradom Dodikom, a ne sa Radovanom Viškovićem, koji je tu bio samo puki izvršitelj. Mislim da je ovo najgori sastav Vlade koji je Republika Srpska do sada imala jer, evo, već godinu dana mi nemamo nijedne konkretne aktivnosti osim izmjene Krivičnog zakonika, kojim se guši sloboda riječi i govora i gdje se na neki način pokušava i kroz zakonska rješenja zabraniti svima koji ne razmišljaju kao gospodin Višković da mogu da ih kritikuju. To će ostati kao pečat ove Vlade, da su predložili jedan ovakav necivilizovan i nedemokratski zakon. Što se ostalog tiče, zaista nemaju čime trenutno da se pohvale – kategoričan je Marić.

Božo Marić
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Podsjeća da su sindikati očekivali da se ove godine ispoštuje raniji dogovor, da 55.000 radnika dobije i četvrto povećanje plata, koje je bilo dogovoreno s aktuelnim predsjednikom Republike, a što ova Vlada, prema njegovim riječima, nije znala da realizuje.

– Takođe, ova vlada nije se obračunala sa sivom ekonomijom, kao što smo se ranije dogovorili. To bi značilo i uvođenje najnižih poreskih osnovica, kojima bi se povećale plate zaposlenim u realnom sektoru, odnosno povećale bi se njihove poreske prijave što bi znatno uticalo na njihovu treću životnu dob, kada budu u penziji i kad bude pitanje kolika će ta penzija da bude zbog toga što su primali platu kroz kovertu ili na ruke. Samim tim postavlja se pitanje da li je ova Vlada toliko nesposobna da ne želi da ubere prihode iz sive zone. Ako poredimo jednu Sloveniju, koja geografski nije značajno veća od Republike Srpske, i kad vidimo da oni imaju budžet veći od 10 milijardi KM, onda najbolje možemo vidjeti kako se u jednoj maloj i uređenoj zemlji, gdje se poštuju zakoni, gdje ne postoji siva ekonomija i gdje se ne primaju plate na ruke, može ići naprijed. Bilo bi više novca u budžetu, Fondu zdravstva, Fondu PIO, Fondu dječije zaštite, što automatski znači veće penzije, veće dječije dodatke, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu – navodi Marić.

Tvrdi da aktuelna Vlada Republike Srpske i njen premijer to ne znaju da urade.

– Imajući u vidu da je Milorad Dodik oročio njihov mandat na dvije godine, mislim da će on mnogo brže završiti. Mi ćemo već danas održati sabor pet sindikata, gdje će učestvovati Sindikat uprave, Sindikat policije i tri sindikata iz zdravstva, koji će sa velikom sigurnošću odlučiti da izađu na ulicu. O radu izvršne vlasti i stanju u državi dovoljno govori to da jednom premijeru na ulicu izađu policija, zdravstvo i uprava, odnosno oni kojima je on neposredni poslodavac – kaže Marić.

Skupštinu pretvorili u cirkus

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, Saša Trivić, takođe nema pretjerano pohvalnih riječi o radu aktuelne Vlade, dodajući da ne postoji problem u komunikaciji i međusobnim odnosima.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Međutim, evidentno je da nema nekih posebnih rezultata, posebnih dešavanja i očigledno je da je donijeta neka politička odluka da ne treba puno raditi. Ne znam zašto je to tako. Postoje planovi Vlade koji su sasvim u redu, ali očigledno je da se ministri time ne bave – kaže Trivić za Srpskainfo.

Smatra da je za očekivati da se do kraja godine, možda, donesu neke odluke kako bi se ubrzao rad Vlade.

– Za proteklih skoro 300 dana ništa posebno nismo vidjeli, ni u pozitivnom ni u negativnom smislu – ocjenjuje Trivić.

Iz Udruženja “Veterani odbrambeno-otadžbinskog rata RS” već mjesecima stižu žestoke kritike na račun izvršne vlasti koja, kako tvrde, gotovo ništa ne radi na poboljšanju teškog materijalnog položaja bivših boraca VRS.

Predsjednik tog udruženja, Risto Jeftić, podsjeća da su prije tri ili četiri mjeseca imali sastanak s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske na kojem su, kako kaže, prvom čovjeku parlamenta skrenuli pažnju da izvršna vlast ništa ne radi, te da je, prema njegovim riječima, od skupštine napravljen cirkus u kom se odluke i zaključci donose, ali se ne provode.

– Na tom sastanku insistirali smo da predsjednik parlamenta, radi zaštite autoriteta te institucije, utiče da se izvršavaju odluke koje Narodna skupština donosi kao najviši zakonodavni organ. Tražili smo da se ispoštuju zaključci koje je Narodna skupština donijela na onoj posebnoj tematskoj sjednici za poboljšanje položaja boračkih kategorija. Dobili smo obećanje da će se dio naših zahtjeva ispuniti u septembru. Evo, septembar je došao, a od toga nema ništa. Mislim da Vlada samo prolongira neke stvari i odugovlači, kao i svaki put, od izbora do izbora – ocjenjuje Jeftić.

Dodaje da ratni veterani sigurno nisu zadovoljni radom Vlade i premijera Viškovića, ali da nije siguran kome bi njihova smjena odgovarala.

– Ako sad budemo tražili smjenu Viškovića, desiće se ista stvar kao i bezbroj puta ranije. Možda Dodik to i čeka, pa da kaže: evo, izvršna vlast nije uradila to što treba, smjenjujem Viškovića, vršim rekonstrukciju Vlade i to ćemo završiti u februaru ili martu. Pa onda od februara do marta ili juna, pa do sljedećih lokalnih izbora, pa smo onda ponovo namagarčeni. Lično, Viškovića sada uopšte ne bih dirao. Lako se povući i podnijeti ostavku. Hajde da vidimo zašto on, kao predsjednik Vlade, nije obezbijedio provođenje odluka, pa onda da krivično odgovara – predlaže Jeftić.

Pokrovitelji penzionera-šahista

Jedini koji, kako vele, ne da nemaju zamjerku na rad aktuelne Vlade i njenog premijera, već da mogu odmah bi im produžili mandat duplo više od onog što je najavio Dodik, jesu u Udruženju penzionera Republike Srpske.

Ratko Trifunović i Radovan Višković
FOTO: VLADA RS

Predsjednik tog udruženja, Ratko Trifunović, za Srpskainfo kaže da su penzioneri izuzetno zadovoljni radom Vlade Republike Srpske, s obzirom da je Viškovićeva vlada, kako navodi, na isteku svog prošlog mandata, kao i početkom novog, povećala penzije za 27,5 odsto.

– To je efektivno više od 30 odsto i to je veće povećanje nego što je bilo u posljednjih deset ili više godina – kaže Trifunović.

Dodaje da njegovo udruženje ima dobru komunikaciju kako s premijerom, tako i sa čitavom Vladom, te da su oni, prema njegovim riječima, uvijek otvoreni za razgovore s predstavnicima najstarije populacije.

– Imamo obećanje da bi, ako se steknu uslovi koji uslovljavaju povećanje penzija, moglo doći do novog vanrednog povećanja već u jesen. Takođe, predsjednik Vlade je generalni pokrovitelj šahovskog takmičenja penzionera, a pokrovitelj je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite – kaže Trifunović.

Na pitanje da li bi penzioneri podržali odluku predsjednika Republike Srpske da se ovoj Vladi produži mandat na još dvije godine, Trifunović odgovara potvrdno.

– Apsolutno bi podržali da se mandat premijera Viškovića nastavi. Mi smo ostvarili odlične kontakte s Vladom još u vrijeme kad je premijer bila Željka Cvijanović i s time smo nastavili u prvom mandatu premijera Viškovića, što je nastavljeno i u ovom njegovom novom mandatu. Imamo odličnu saradnju, odličnu komunikaciju i podršku za naše aktivnosti – tvrdi Trifunović.

“NEBITNO DA LI JE NA ČELU VLADE VIŠKOVIĆ ILI PIŠKOVIĆ”

Komentarišući za Srpskainfo dosadašnja postignuća aktuelne Vlade Republike Srpske, kao i približavanje roka njenog trajanja, ekonomista Svetlana Cenić kaže da ne zna da li se Miloradu Dodiku “isplati da sada mijenja Viškovića”.

– Jedino ako želi da svali na Viškovića krivicu što nema para. Kao da nisu zajedno trošili, pa sad može pokrenuti priču u smislu – dajte nam vremena, sad će doći drugi, pa će taj naći pare – što je nemoguća misija. Ono što mislim o dosadašnjem mandatu nove vlade mislim isto što sam mislila od 2006. godine. Da li je premijer Višković, Mišković, Šišković ili Pišković, to nikakve veze nema kad se jedino pita Milorad Dodik, a svi oni su tu da primaju instrukcije, direkcije ili da se bave administrativnim poslom kojim se Dodik neće baviti. Može Višković da ostane i 15 godina na mjestu premijera, jer je to potpuno nebitno. Potpuno je svejedno ko je na čelu vlade, ekonomiji je svejedno. Dodik može Viškovića sutra da promijeni, ali on ostaje da upravlja Vladom, da nastave da troše suludo, da se kupuje pokornost na sve načine – kaže Cenićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This