Ćutanje je zlato: Da li je Dodik zanijemio zbog procesa koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH

Ćutanje je zlato: Da li je Dodik zanijemio zbog procesa koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD skoro dva dana bio je nijem na odluku Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona BiH.

Ono što posebno privlači pažnju jeste to da je Dodik ranije, čak i za mnogo “sitnije” stvari kad je riječ o Nijemcu koga institucije Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, uvijek reagovao među prvima, pri tom ne birajući vokabular.

“Bitanga”, “bjelosvjetska lopurda”, “kreten”, “fašističko smeće”, samo su neke od kvalifikacija koje je na Šmitov račun Dodik ranije javno izgovarao, komentarišući izjave, prijetnje ili poteze koje je Nijemac preduzimao. Međutim, nakon što je Šmit prije dva dana ostvario najave da će nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na tehničke inovacije, odnosno uvođenje skenera i video-nadzora na biračkim mjestima, u kabinetu predsjednika Republike Srpske vladao je neuobičajen muk.

Predsjednik Srpske sinoć je, inače, konačno reagovao na društvenim mrežama, navodeći da su “pojedini predstavnici međunarodne zajednice trebali ozbiljno da shvate zvaničnike Republike Srpske kada su govorili da neće prihvatiti bilo kakvo nametanje”.

– Samo djelimični pokušaj Evrope da se izvuče iz ovog gliba, aposlutno može da proizvede prestanak evropskog puta, ali to su oni izabrali i sada mogu to da rješavaju sa ovim lažnim Kristijanom Šmitom – poručio je Dodik, dodajući da “ono što ćemo mi raditi i kako i šta mislimo o nametanjima mogu svi zajedno da gledaju sutra u direktnom prenosu”, odnosno današnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Povlačenje “ručne”

Prije nego što se Dodik konačno oglasio, reakcije na Šmitovu odluku stizale su sa raznih strana: manje ili više bitnih funkcionera vladajuće stranke, koalicionih partnera, pravnika, brojnih analitičara… Nisu rijetka mišljenja da je lider SNSD, iako po prirodi impulsivan, namjerno povukao “ručnu” s obzirom na proces koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, i to upravo zbog nepoštivanja Šmitovih odluka.

Da je tako, juče je indirektno potvrdio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić. Odgovarajući na pitanje novinara da li će Republika Srpska donijeti svoj izborni zakon, što je Dodik, inače, ranije najavljivao kao odgovor ukoliko se Šmit odluči na nametanje, Stevandić je rekao da će na današnjoj sjednici parlamenta obaviti konsultacije s poslanicima vlasti i opozicije kako bi dogovorili dalje korake.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Nama nije problem da nekim zaključkom ili novom sjednicom NSRS usvojimo i taj zakon, ali, kao što znate, ako je ovo nekakva vrsta trika i pripremljenih mjera da bi se postigla dalja inkriminacija onih koji potpisuju zakon, mislim da smo mi mnogo pametniji od Šmita, a i hrabriji i jači jer branimo svoju zemlju. Šmitu ovo ako prođe -prođe, zato ćemo mi da imamo neke konsultacije sa drugim parlamentarnim strankama – istakao je Stevandić.

Nije isključio ni mogućnost da se partneri u vlasti na nivou BiH, kako je naveo, međusobno dogovore oko izmjena Izbornog zakona.

– Pitanje je samo da li će Trojka slušati Šmita i mentore čiji je Šmit potrčko ili će slušati glas građana, da se mirno i pametno držimo zajedno da nas ne podijele i ne uvedu u nove sukobe – rekao je Stevandić.

Nakon jučerašnjeg kolegijuma, gdje je dogovoreno održavanje posebne sjednice parlamenta Srpske s jednom, “uopštenom” tačkom dnevnog reda – razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu s aspekta reperkusija na Srpsku, šef kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini, Igor Crnadak, postavio je pitanje zašto se dosadašnje odluke NSRS, koje se odnose na neprovođenje odluka Kristijana Šmita, nisu poštovale.

 Mi smo podržali sjednicu da se konačno održi rasprava zašto se dosadašnje odluke NSRS sa posebnih i redovnih sjednica ne provode, zašto se ne poštuju odluke upravo i Šmita, zašto se ne poštuje odluka o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH  rekao je Crnadak.

Nezgodna situacija

Politički analitičar Tanja Topić ocjenjuje da je dugo ćutanje predsjednika Srpske o nametnutom zakonu bilo “definitivno neobično”, posebno iz razloga što, kako ističe, svi znaju da Dodik uvijek bude među prvima koji reguje.

Tanja Topić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Međutim, ovog puta izgleda da iza toga stoji određena doza opreza. Uprkos nepriznavanju Kristijana Šmita kao visokog predstavnika i njegovih odluka, kao i nepriznavanju Suda BiH, znamo da je Milorad Dodik ušao u sudski proces i pojavljuje se redovno na ročištima, tako da mislim da kod njega postoji jedna doza opreza jer bi svako drugo djelovanje, hipotetički, moglo značiti ponavljanje onog djela zbog kojeg se sada već nalazi u sudskom postupku – kaže Topićeva.

Dodaje da se zbog toga u “nezgodnoj situaciji” nalaze i drugi zvaničnici Srpske koji bi u Narodnoj skupštini mogli da pokrenu najavljivanu proceduru usvajanja Izbornog zakona Republike Srpske.

– Predsjednik Narodne skupštine takođe se nalazi u toj vrsti opasnosti. Znamo da se Stevandić već nalazi pod sankcijama SAD, a očigledno je da je sada vruć kromip u njegovim rukama – smatra Topićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This