Crnadak: Sastanak sa Šmitom je Vučićev doprinos stabilnosti i smirivanju tenzija

Crnadak: Sastanak sa Šmitom je Vučićev doprinos stabilnosti i smirivanju tenzija

Najavljeni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Кristijanom Šmitom, treći po redu, potvrđuje njegov doprinos stabilnosti i smirivanju tenzija, kao i želju da ima konstruktivnu ulogu oko najizazovnijih političkih pitanja u BiH.

Ovo je rekao Igor Crnadak, šef Кluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Crnadak ističe da poziva Šmita da njegova posjeta Beogradu bude iskorištena, i sa njegove strane, za relaksaciju odnosa, posebno kad je u pitanju najosjetljivija tema, a to je imovina.

– Pitanje imovine je dio programa za zatvaranje OHR 5+2, u kojem se precizno kaže da organi BiH trebaju postići prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između različitih nivoa vlasti. Prema tome, to je posao za institucije i bilo bi višestruko korisno kada bi gospodin Šmit uputio preciznu poruku iz Beograda da neće biti nametanja zakona o imovini, odnosno da to ostaje zadatak za domaće političare, kako bi se u budućnosti omogućilo zatvaranje OHR – navodi Crnadak.

Кaže da pojedine političke partije i političari, i u Republici Srpskoj i u FBiH, zloupotrebljavaju ovu temu, prepadaju javnost i drže svoj narod u grču i strahu da će biti ugrožen bespravnim oduzimanjem imovine.

– Nažalost, takvo ponašanje i mogućnost nametanja rješenja izazvalo je uznemirenost kod dijela stanovništva, posebno u Republici Srpskoj. Zato bi jedno takvo javno izrečeno obećanje od strane gospodina Šmita uskratilo mogućnost zloupotrebe pitanja imovine i stvorilo klimu u kojoj bi bilo lakše doći do rješenja – kaže Crnadak.

Navodi da posjeta gospodina Šmita Beogradu i razgovori sa predsjednikom Srbije takođe dolaze pred raspravu o Rezoluciji o Srebrenici na Generalnoj skupštini UN, kojom se još jednom pokušava utvrditi kolektivna odgovornost srpskog naroda  i zato će se i ova tema razgovora pratiti sa velikom pažnjom.

– Ovakve rezolucije imaju smisla samo ako su posvećene odavanju počasti svim žrtvama i ako im je cilj pogled u budućnost, dok bi neprijateljski rječnik i negativan stav prema samo jednom narodu samo produbio podjele – poručuje Crnadak.

(BN) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This