Čović najavio: U narednim danima snažan iskorak u vezi Izbornog zakona

Čović najavio: U narednim danima snažan iskorak u vezi Izbornog zakona

Lider HDZ Dragan Čović obratio se medijima nakon sastanka predstavnika stranaka koje čine vlast u Federaciji BiH na kojem su, osim njega, učestvovali predstavnici SDP-a, NIP i Naše stranke Nermin Nikšić, Еlmedin Konaković i Predrag Kojović.

 

Čović je rekao kako je sastanak koji je bio najavljen za prošlu sedmicu bio otkazan zbog zdravstvenih stanja učesnika.

Potom je naveo da su se danas okupili kako bi prošli interesantne teme koje par mjeseci pokušavaju usaglasiti, od budžeta, Izbornog zakona, svih drugih zakona koji se tiču evropskog puta, odluka i obaveza, presuda Еvropskog suda.

Rekao je da imaju nekoliko dana do odlaska na zajedničke sastanke u Briselu, te da se nadaju da će današnji sastanak potaknuti sve druge partnere da Bosni i Hercegovini otkloni manjkavosti i da u 12. mjesecu otvori pregovarački proces s ЕU.

– Razgovarali smo vrlo iskreno, o svim temama, na nivou Federacije imamo usuglašen stav i sad ćemo vid‌jeti u narednim danima da izdogovaramo stvari sa SNSD. Trebamo još jedan pozitivan iskorak, nakon ovih nerazumijevanja, sučeljavanja, svakodnevnica, da se izvučemo iz krize – rekao je Čović.

On je govorio i o mogućnosti donošenja Izbornog zakona.

– Nadam se da ćemo u narednih desetak dana i onoga što je ostalo da se usaglasi, pitanje Izbornog zakona, da ćemo dotaknuti i napraviti snažan iskorak. Mislim da nam je zbog političke situacije i sigurnosne situacije u okruženju prevažan za nas, primarno u FBiH – rekao je Čović.

Klix.ba

CATEGORIES
Share This