„Cirkus od samog početka“ Očekivano ponašanje Dodika pred Sudom BiH

„Cirkus od samog početka“ Očekivano ponašanje Dodika pred Sudom BiH

Nije želio da ustane jer ga bole leđa. Optužnicu ne razumije jer nije zasnovana na činjenicama, a napisana je na latinici. Tvrdi da je presuda protiv njega već donesena i da se radi o „udruženom kriminalnom poduhvatu“ koga čine Kristijan Šmit, Majkl Marfi i još neki stranci.

Ovo je, u najkraćem, presjek pojavljivanja Milorada Dodika pred Sudom BiH gdje se, zajedno sa v.d. direktora „Službenog glasnika RS“ Milošem Lukićem, trebao izjasniti o krivici.

A nije, što je u kombinaciji s ostalim njegovim potezima, postupajući sudija okarakterisala kao „nepoštovanje suda“.

– Prije svega, ne znam šta se moglo očekivati, kad je sve cirkus od samog početka. Optužnica je cirkus, sud je cirkus, i onda neko dođe i kaže da je pokazano nepoštovanje suda. Ne znam kako je moguće poštovati instituciju koja je toliko puta do sada pokazala pristranost prema svemu što je srpsko u BiH, i trajno narušila povjerenje u svoj rad – komentariše za Srpskainfo politikolog Vojislav Savić.

FOTO: RTRS/SCREENSHOT
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

S druge strane, dodaje on, formalno-pravno gledano, ne zna koji um je došao na ideju da podiže optužnicu protiv ljudi koji su uradili ono što su dužni da urade.

– A to je da potpišu odluke koje su prošle sve propisane procedure u NS RS, to jest, indirektno, da ispoštuju volju građana koja se distribuira preko njihovih direktno izabranih predstavnika. Ne morate biti pravnik da biste razumjeli kako to funkcioniše – kaže Savić.

Po izlasku iz sudnice Dodik je ponovio da u Ustavu BiH nigde ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo.

– Sad se te institucije pojavljuju kao neko ko pokušava da kreira ustavni poredak. Neimenovani stranac je nametnuo određene akte, kao nigdje u svijetu. Ukoliko se ne poštuje ono što on odluči, svako može da ide u zatvor. Ja sam prvi koji je po tom osnovu doveden. Nisam razumio na čemu se optužnica zasniva. Ne mogu da vjerujem da ovdje sede pravnici koji ignorišu činjenicu da jedino PS BiH može da donese zakon – rekao je Dodik u Sarajevu.

On je rekao da po Ustavu predsjednik RS potpisuje ukaz o stupanju na snagu zakona koji je prošao proceduru u NSRS, što je i on učinio kada je potpisao zakon o neobjavljivanju i nepoštovanju odluka visokog predstavnika u RS, kao i zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS.

Milorad Dodik stiže u Sud BiH
FOTO: BOSNAINFO

– Pokazali su nam kako tretiraju ustavni poredak BiH tako što su istakli zastave BiH i FBiH. Nema zastave RS. Ja sam optužnicu dobio na latinici, a tražio sam na ćirilici. Pokušali su da mi uvale tu optužnicu, zanemaruju moje ustavno pravo da je ja ne razumijem. Ona je nerazumljiva zato što nije podignuta na bazi činjenica. Ovaj sud je nelegalan, RS ga neće priznati i RS nema razloga da učestvuje u kršenju Ustava BiH. Ovaj proces će pokazati da li u BiH ima Ustava ili nema. Ovo je čisti politički proces. Sudija za prethodno saslušanje je učestvovala u oslobađanju Nasera Orića. Koliko vidim, već je donesena presuda, samo im treba neka brzina da dođu do te presude. Radi se o udruženom kriminalnom poduhvatu koga čine Šmit, Marfi, kreten u američkoj ambasadi, i još neki stranci – rekao je Dodik i obećao da će se ponovo pojaviti u Sudu BiH kada počne suđenje.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This