Čak i da sud potvrdi optužnicu, Dodika niko ne može da osudi

Čak i da sud potvrdi optužnicu, Dodika niko ne može da osudi

– To bi bila neka sultanska odluka, neki hatišerif, katil ferman jer u modernom svijetu u Evropi su takve stvari, naprosto, nemoguće – rekao je Stevandić.

On je naveo da je podizanje optužnice politička kazna Republici Srpskoj zbog njenog geopolitičkog ponašanja i zbog toga što nije prihvatili da bude jedna od strana u sukobu u Ukrajini, nego se drži neutralno, kao što se drži i Srbija.

– Nismo se priključili opštoj hajci, niti smo se svrstavali na toj antiruskoj strani jer imamo i zahvalnost što Rusi nisu dozvolili da mi budemo nazvani genocidnim narodom u Savjetu bezbjednosti UN – izjavio je Stevandić za Televiziju “Tanjug”.

On je naglasio da Srbi iz Republike Srpske ne žele da prođu kao njihovi sunarodnici u Hrvatskoj ili na Kosmetu, već da Srpska želi da sačuva svoje nadležnosti na pravan i pismen način, kao i pun ustavni kapacitet koji je po Dejtonskom sporazumu takav da ima međuentitetsku liniju i dodao da je to jedina linija koja je nastala u Evropi kao rezultat međunarodnog ugovora.

– Ta linija definiše našu teritoriju, sve na toj teritoriji je naše vlasništvo i mi smo to unijeli u BiH, sprečavajući dalje sukobe i želimo da nastavimo da postojimo u BiH samo kao konstitutivni narod jer se u BiH bez saglasnosti naroda i entiteta ne mogu donositi odluke. Upravo kršenje tih odredbi da se odluke donose bez saglasnosti naroda i entiteta, da se otima imovina, da nam se omogućava da politički djelujemo i da koristimo naše ustavne kapacitete, rezultiralo je krizom u BiH – rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, posljedica toga su mehanizmi koji nemaju pravnu podlogu da se pokuša inkriminisati rukovodstvo Srpske.

– Mi to zaista sjajno podnosimo, imamo i međunarodne uspjehe i svima objašnjavamo svoju poziciju – dodao je Stevandić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je ukazao da je potpuno jasno da optužnica protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića nema nikakvog smisla i da njeno pravno utemeljenje ne postoji jer Kristijan Šmit ne može da pokaže rezoluciju o imenovanju za visokog predstavnika s obzirom da Savjet bezbjednosti UN o tome nije glasao, odnosno glasalo je protiv.

– Mi imamo tu rezoluciju i koristićemo je u pravnom prometu, a imamo i sve druge rezolucije kojim su potvrđeni drugi visoki predstavnici. On je nelegalno lice i kao takav ne može da preduzima legalne odluke, tako da je taj zakon koji je nametnuo i po kojem sada postupa nelegalan i ne može imati pravne posljedice – naglasio je Stevandić.

On je naveo da se Dodik drži političke neutralnosti i da ne dozvoljava prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH, te da je kao takav na putu onima koji na ovim prostorima žele da provode projekti evroatlanTske zajednice.

– Pošto je Republika Srpska 2017. godine proglasila vojnu neutralnost, odnosno nije dozvolila da se BiH učlani u NATO, odnosno da idemo u bilo kakve integracije, mi imamo stalne prijetnje ekstremista i pokušaje moćnih zemalja. Mi se tu zaista borimo i imamo podršku Srbije i zahvalni smo /predsjedniku Srbije/ Aleksandru Vučiću na razumijevanju – rekao je Stevandić.

Odgovarajući na pitanje kako će sve ova dešavanja uticati na funkcionisanje vlasti u Srpskoj i na nivou BiH, Stevandić je rekao da je u toku i pokušaj fiskalne destabilizacije Srpske, koji nije uspio.

– Mi smo sve to izdržali. Juče smo podvukli crtu. Fiskalno smo stabilni. Isplatićemo plate i penzije – rekao je Stevandić.

On je naglasio da se vrijednost zajedništva Republike Srpske na nivou BiH ogleda u tome što Predsjedništvo i parlament BiH ne mogu da donese nijednu odluku bez Srba.

– Da je moglo već bi priznali Kosovo. Da je moglo već bi uveli sankcije Rusije, možda i Srbiji – rekao je Stevandić.

Srna

CATEGORIES
Share This