Bosić: Vlast Srpske je odgovorna za gašenje SDS računa

Bosić: Vlast Srpske je odgovorna za gašenje SDS računa

Poslanik SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Mladen Bosić izjavio je, povodom raspisanih loklanih izbora u BiH za 6. oktobar, da je regularnost lokalnih izbora dovedena u pitanje.

Razlog tome je činjenica da je toj stranci prije tri sedmice ugašen jedini transakcioni žiro račun preko kojeg su poslovali svi odbori u Republici Srpskoj i da nisu u mogućnosti platiti taksu Centralnoj izbornoj komisiji BiH za izlazak na lokalne izbore.

„SDS je imala samo jedan račun za razliku od drugih stranaka koje imaju više računa u komercijalnim bankama. Preko jedinog računa u banci SDS je funkcionisala posljednjih 20 godina i u međuvremenu nema novih sankcija našoj stranci i banka kod koje je SDS imao račun se ugasila“ podsjetio je Bosić.

Dodao je da Agencija za bankarstvo Republike Srpske, „obavezna da natjera i nadgleda banke da svi imaju isti tretman prema svim fizičkim i pravnim licima, nije ništa uradila po tom pitanju i to je očigledan dokaz da vlast u Republici Srpskoj koja ih kontroliše ima uticaja na pokušaj eliminacije ukidanja SDS-a na ovakav način“.

On je naveo da se „ovaj problem može riješiti tako što bi Centralna izborna komisija BiH donijela odgovarajući izuzetak u smislu uplate takse za izlazak na izbore, da OHR – koji 16 godina besmisleno drži sankcije SDS-u iako su svi razlozi tih sankcija davno otklonjeni –  ukine ih.

„Ovaj problem može riješiti i vlast Republike Srpske koja je dužna da zaštiti sva pravna lica koja posluju u skladu sa domaćim zakonodavstvom“, zaključio je.

(Klix) Foto: BN/Arhiva

CATEGORIES
Share This