Borenović: Dok nas kao otcjepljuju, lako se slože oko fotelje

Borenović: Dok nas kao otcjepljuju, lako se slože oko fotelje

Dok se s jedne strane imenuje radna grupa za mirno razdruživanje od FBiH i dok navodno taj proces nezaustavljivo teče, Savjet ministara BiH na mjesta direktora i pomoćnika direktora na nivou propale i mrske im BiH imenuje kadrove SNSD i njihovih satelita, a nije im teško ni podići ruku za imenovanja kadrova „trojke“ na rukovodeće pozicije. Dok nas kao otcjepljuju, za fotelje se dobro lijepe.

Rekao je ovo Branislav Borenović, predsjednik PDP, ističući da se još jednom pokazuje tačnim ono što govori godinama unazad: dok u javnosti dižu tenzije i ne mogu se ni oko čega složiti, glumeći tako patriote u svom glasačkom tijelu, i jedni i drugi, i SNSD i „trojka“, lako se slože oko fotelja.

– Od njih slušamo da je BiH propala država, da je razdruživanje pitanje dana, a onda na četvorogodišnje mandate u institucijama te države od koje smo se kao skoro otcijepili imenuju svoje ljude. Kako nisu sada pompezno saopštili da su iz redova SNSD i njihovih koalicionih partnera imenovali direktora Agencije za unapređenje stranih invensticija u BiH (FIPA), direktora Fonda za povratak BiH, pomoćnika direktora Centra za uklanjanje mina u BiH? BiH, BiH i samo BiH – kaže Borenović.

Ističe da, dok iz godine u godinu slušamo priče o razdruživanju, SNSD i partneri takođe iz godine u godinu povećavaju budžet te iste BiH.

– Povećanje budžeta za zajedničke institucije znači manje novca i za Republiku Srpsku i za FBiH, a više za nova imanovanja, nove automoblile, novi namještaj, za sve ono što će im činiti ugodnijim boravak u institucijama iz kojih se svako malo kao povlače, ali se brzo vrate kada treba imenovati nekoga svog ili odobriti neke pare za njihov luksuz ili čak džep. Koga više farbaju tim lažnim, kvazipatriotskim pričama? – pita Borenović.

Kaže da ni trenutno „mirno razdruživanje“ nije ništa novo, jer su i ranije donošene odluke o formiranju radne grupe tim povodom, a o referendumu o nezavisnosti smo slušali nebrojeno puta.

– A rezultat toga je bio da su dali grb Republike Srpske, pa sada imamo amblem, da su se odrekli himne „Bože pravde“, a sada daju i Dan Repubike. Svaki put kada zagalame da ćemo se otcijepiti, Republika Srpska nešto izgubi – kaže Borenović.

Navodi i da je iznenađen činjenicom da su ministri u Savjetu ministara iz Republike Srpske blokirali da se u Banjaluci gradi zgrada Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

– Saznaće se pravi razlozi takvog poteza. Ono čime sigurno ne bih bio iznenađen jeste da im trenutno uslovi ne odgovaraju, nego  možda hoće da ispregovaraju da zgradu po enormnoj cijeni proda neko iz njihovog bliskog okruženja da bi na taj način ostvarili korist, kao što godinama pokušavaju sa zgradom za potrebe UIO BiH – poručio je Borenović.

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This