Bijeljina: Peticija SDS-a da 9. januar ostane Dan Republike

Bijeljina: Peticija SDS-a da 9. januar ostane Dan Republike

Na trgovima, u gradovima i opštinama širom Republike Srpske, nastavljeno je potpisivanje peticije na inicijativu SDS-a, da 9. januar ostane Dan Republike Srpske. Svoj potpis na peticiju danas je stavio i gradonačelnik Bijeljine kao i brojni stanovnici ovoga grada.

„Ovdje smo danas u našoj Bijeljini započeli potpisivanje peticije sa velikim odzivom naših sugrađana. Nastavićemo je narednih dana i mjeseci koliko god bude bilo potrebno a da i sa ovog današnjeg mjesta pošaljemo jasnu poruku ka našoj javnosti a to je da CIk predsjednik Milorad Dodik pokušava da proda 9. januar, da je reterirao ka strancima“, kaže Petrović.

Petrović je rekao da je to jasno vidljivo iz zaključka 29 u Deklaraciji donesenoj na Svesrpskom saboru.

„U zaključku broj 29 jasno i nedvosmisleno piše da 9. januar više nije Dan Republike nego je 9. januar dan nastanka Republike Srpske i svako ko pokušava drugačije nešto da prikaže, govori neistinu, služi se lažima, i to je ono što je itekako svojstveno CIK predsjedniku Miloradu Dodiku. Kada sam rekao da je reterirao pred strancima, u stanju su da sve stave na kocku i da pokušaju prodati i 9. januar i cijelu Republiku Srpsku.

Primjetan je bio veliki broj mladih Bijeljinaca koji su pristupili potpisivanju peticije.

„Jako je bitno da 9, januar predstavlja Dan RS, jer smatram da održavamo to što su naši očevi, naši djedovi zajedno stvarali ovu Republiku Srpsku, i zato mi kao mlađe generacije treba da održavamo tu tradiciju i slavimo taj dan. Mislim da bilo koji drugi datum neće predstavljati simbol Republike Srpske, tako da smatram da 9. januar treba da bude ono što ćemo mi da čuvamo i zajedno slavimo narednih godina“, objašnjava Rade Lukić iz Bijeljine.

„Peticiju vezano za 9. januar potpisujem iz ličnih razloga jer smatram da je 9. januar Dan Republike Srpske, a Republika Srpska je naša majka, ona nam je najvažnija i moramo sačuvati taj datum“, kaže Bijeljinka Jovana Kajmaković.

Gradonačelnik Bijeljine se osvrnuo i na današnju odluku Ustavnog suda BiH nazvavši je moralnom i političkom pobjedom SDS-a.

„Privremena odluka Ustavnog suda BiH jeste prilika da kažemo da je SDS bila ostala i ostaće volja naroda jer je zajedno sa narodom SDS i stvorila našu Republiku Srpsku gdje ima dovoljno mjesta za sve ljude koji žele da žive u njoj, i naravno u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma u okviru BiH kao teritorijalni integritet koji poštuje, a to je više puta jasno ponovio, i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić“.

Samo ekonomski jaka i stabilna Republika Srpska može biti faktor stabilnosti, faktor mira u regionu zajedno sa našom maticom Srbijom, a ne ratnohuškačka retorika koja jeretorika podijela dodao je Petrović.

Potsjećamo, peticiju možete potpisati i onlajn na adresi https://www.peticije.online/9_januar

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This