BiH ponovo visoko na radaru američke administracije

BiH ponovo visoko na radaru američke administracije

Konaković ističe kako takva pažnja SAD garantuje lakši put BiH ka EU i NATO integracijama.

Ministar dpoljnih poslova BiH Elmedin Konaković razgovarao je danas telefonski sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom o važnim pitanjima bilateralne saradnje BiH i SAD-a.

Konaković je istakao kako je BiH zahvalna američkim partnerima za njihovo snažno zalaganje i predanost miru, sigurnosti i napretku naše zemlje.

„Prije svega, jako nam laska što smo ponovo visoko na radaru u administraciji SAD-a i što je razgovor sa Blinkenom razgovor sa jednim od najviše rangiranih američkih zvaničnika. Impresivno je koliko je on upoznat sa situacijom u BiH i vjerovatno dobro pripremljen, jako dobro prati sve što se dešava“, kazao je Konaković za Klix.ba.

Istakao je da je BiH dobila niz pozitivnih signala jer je brzo formirana državna vlast i da je cilj pokušati iskoristiti momentum kako bi se država pokrenula na njenom putu kao euroatlanskim integracijama.

„Sa ovom šansom da usvajanjem nekih dokumenata iz 14 ključnih prioriteta približimo BiH Evropskoj uniji. U ovom trenutku to je manje kompleksno političko pitanje. Razgovarali smo i o opciji bilateralnih posjeta, nešto što do sada nije bilo praksa jer zvaničnici SAD-a već dugo zaobilaze BiH, znamo da smo mala zemlja, ali nam treba njihova pažnja“, istakao je Konaković.

Konaković je kazao Klixu da je sa Blinkenom razgovarao i o njihovom potencijalnom susretu.

„Ili sa nekim drugim zvaničnicima State Departmenta i SAD-a. Dobili smo uvjeravanja da je Amerika i dalje jedan od naših ključnih partnera, da stoji čvrsto uz nas u ovim našim turbulentnim političkim vremenima i mogu zaista reći da je bio ugodan razgovor“, naglasio je.

Konaković ističe kako takva pažnja SAD garantuje lakši put BiH ka EU i NATO integracijama.

Blinken je Konakovića pitao i da li postoje neki zahtjevi sa bh. strane na što je ministar vanjskih poslova odgovorio da je konačno vrijeme da se neko važan iz vrha države ili diplomatije BiH pojavi u Bijeloj kući.

„Dugo nema tamo ni naših predstavnika niti važnih tema, znamo da Amerika ima neke druge prioritete i da se kao najjača svjetska sila bavi važnim temama širom svijeta, ali sam iskoristio priliku da kažem da evo i mi imamo drugačiju i novu diplomatsku ofanzivu u kojoj želimo da vratimo fokus i Vašingtona, Londona, Brisela, Pariza da se u BiH tamo govorio kao o zemlji koja ima svoju budućnost i šansu“, dio je poruka Konakovića američkoj administraciji.

Američki državni sekretar je ohrabrio novu vlast u BiH na putu nove politike kompromisa.

„U njoj nije lako sa ljudima sa kojima ne dijelite iste političke stavove, sa kojima se razilazite u nekim suštinskim pitanjima koja su se desila u istoriji BiH, pa i na budućnost BiH ne gledamo isto, ali nas ohrabruju u pokušaju traženja kompromisa“, naglašava Konaković.

Ta pitanja su ključne reforme, ekonomski procesi u BiH, a ministar vanjskih poslova BiH ističe kako je Blinken upoznat sa demografskim slomom pred kojim se naša država nalazi, pa je jedna od tema razgovora bilo i kako zadržati mlade ljude u BIH.

(Klix Foto: Tviter)

CATEGORIES
Share This