Bezbrižna “lokomotiva”: Zašto se Dragan Čović i HDZ ne povlače po sudovima

Bezbrižna “lokomotiva”: Zašto se Dragan Čović i HDZ ne povlače po sudovima

Dok su srpski i bošnjački politički lideri prethodnih mjeseci okupirani svojim mukama pred domaćim pravosuđem, jedino je lider HDZ Dragan Čović pošteđen takvih problema i u javnosti se predstavlja “lokomotivom” na evropskom putu BiH.

Pravosnažna presuda bivšem premijeru FBiH Fadilu Novaliću koji je poslat na četvorogodišnju robiju, hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i bivšeg direktora OBA Osmana Mehmedagića, sudski proces koji traje protiv aktuelnog predsjednika Srpske Milorada Dodika, suđenje bivšem ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću, samo su neki od brojnih slučajeva procesuiranja političkih lidera i funkcionera Srba i Bošnjaka koji posljednjih mjeseci okupiraju pažnju javnosti. U isto vrijeme, lider HDZ BiH Dragan Čović i njegova stranka u potpunosti su lišeni takvih briga.

Redovna mušterija

Ruku na srce, do prije desetak godina neprikosnoveni šef najveće hrvatske stranke u BiH bio je redovna sudska mušterija, ali je iz brojnih istraga i optužnica koje su protiv njega bile pokrenute izlazio čist kao suza.

Tako je, na primjer, u aprilu 2009. godine Dragan Čović, zajedno sa tadašnjim federalnim premijerom Edhemom Bičakčićem, bio optužen da je u periodu od 1999. do 2000. godine zloupotrijebio položaj zamjenika premijera i ministra finansija, te da je sredstva iz budžeta FBiH nezakonito koristio za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u vlastima tog entiteta. Međutim, u aprilu 2010. godine Sud BiH oslobodio je Čovića i Bičakčića optužbi, a u januaru 2011. potvrđena je oslobađajuća presuda.

Edhem Bičakčić
FOTO: MINA

Lider HDZ BiH je, takođe, prvostepenom presudom iz novembra 2006. bio čak i osuđen na kaznu zatvora od pet godina zbog zloupotrebe položaja zbog toga što je, kako se navodilo u presudi, u periodu od 2000. do 2001. godine, kao ministar finansija u Vladi FBiH, zloupotrijebio položaj tako što je omogućio firmi “Lijanović” neplaćanje predviđenih zakonskih taksi. Kako bilo, Kantonalni sud u Sarajevu kasnije je pravosnažno oslobodio Čovića, a Vrhovni sud FBiH potvrdio je oslobađajuću presudu jer je žalba Pravobranilaštva, kako je obrazlagano, bila neblagovremena.

Čović se i januaru 2010. našao pred sudom, ovog puta onim kantonalnim u Mostaru, jer je, kako se navodilo u optužnici, djelujući u svojstvu zamjenika federalnog premijera i ministra finansija, zajedno sa još šest optuženih, 1999. godine zloupotrijebio položaj u procesu prenosa većinskog vlasničkog udijela HPT d.o.o. Mostar u preduzeću Eronet d.o.o. Mostar, vrijednog nešto više od 4,5 miliona KM na tri privatna preduzeća: Hercegovina osiguranje, Alpina komerc i Croherc. I u tom predmetu Čović je na kraju proglašen nevinim, kao i u slučaju velike afere oko privatizacije predratnog privrednog giganta, kombinata “Soko” iz Mostara.

Poseban paradoks predstavlja imovinski karton koji je vječiti politički lider Hrvata u BiH predao Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) prije posljednjih izbora, a u kojem je doslovno naveo da ne posjeduje ništa?!

Puki siromah

Međutim, prema bazi CIN, “puki siromah” Dragan Čović ne zna gdje šta ima, što uključuje i imetak najbližih članova njegove porodice. Prema istim podacima, lider HDZ BiH posjeduje kuću u Mostaru, suvlasnik je vile i zemljišta u istom gradu, a posjeduje i zemljište u Širokom Brijegu. Takođe, njegova supruga Bernardica ima stan u Makarskoj, suvlasnica je poslovnog priostora u Mostaru, vlasnica je stana i parkinga u Zaostrogu, stana sa garažom u Zagrebu, zemljišta u Mostaru. Čovićeva ćerka ima stan u Mostaru, baš kao i njen suprug Davorin Primorac, inače direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA).

entoni blinken
FOTO: 60 MINUTES / YOUTUBE/ SCREENSHOT

Čovićevo bezbrižno dijeljenje lekcija o evropskom putu i predstavljanja sebe kao “svetionika” prema EU integracijama BiH, dok su u isto vrijeme najviši funkcioneri SDA i SNSD opterećeni optužnicama pred domaćim pravosuđem, donekle je poremećeno nedavnim pismom američkog državnog sekretara Entonija Blinkena ministrima spoljnih poslova Hrvatske i BiH. U pismu se, između ostalog, Čović direktno optužuje da blokira izgradnju južne gasne interkonekcije između Hrvatske i BiH, a prema neslužbenim informacijama, lider HDZ BiH doslovno se nalazi na korak od američkih sankcija.

Politički analitičar Ivana Marić za Srpskainfo kaže da se borba protiv političke korupcije i kriminala trenutno najviše vodi u onom dijelu FBiH gdje je donedavno na vlasti bila SDA.

– Ipak, situacija se malo popravlja i u hrvatskom biračkom tijelu jer i tamo jača opozicija. Već na narednim izborima trebalo bi da se osjeti razlika, a HDZ BiH da izgubi primat kakav je imao. Samim tim gubi se i apsolutna moć koju je imao Dragan Čović, a onda počinju padati i njihovi glavni igrači. Nemaju više toliko povezan sistem zaštite i organizovane mafije, što se slobodno može reći, tako da se uskoro može očekivati i procesuiranje hrvatskih političara u BiH – predviđa Marićeva.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This