Banjaluka mora da postane regionalni tehnološki centar

Banjaluka mora da postane regionalni tehnološki centar

„Naša ideja je da Grad bude inicijator osnivanja i izgradnje tehnoloških centara u kojima bi bio podržan razvoj IT sektora, tzv. startapi (Start-up) i koji bi privlačili investitore, projekte i razne fondove koji se nude u ovoj oblasti“, navela je Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta u videu koji je objavljen na društvenim mrežama.

Trivićeva je dodala da ulaganje u znanje i tehnologije 21. vijeka nikada nije trošak već dugoročno isplativa investicija, jer se radi o visoko profitabilnim djelatnostima.

„Izgradnju jednokratnih beskorisnih objekata zamijenićemo izgradnjom tehnoloških centara koji će biti platforma za razvoj ekonomije bazirane na znanju i koji će proizvesti poslove za budućnost naših mladih“, kazao je Nemanja Kondić, odbornik u Skupštini grada Banja Luka.

Kondić ističe Banja Luka kao grad ima sve predispozicije da postane regionalni tehnološki centar i ona mora da obezbijedi kompletnu infrastrukturu kako bi se ovakvi projekti razvijali u našem gradu.

Iz Narodnog fronta saopštili su da je Vlada sa Univerzitetom prošle godine pokrenula osnivanje naučno-tehnološkog parka, te da nemaju informaciju u kojoj fazi realizacije je taj projekat, ali da to svakako ne sprječava Grad da bude inicijator i da izgrađuje nove tehnološke centre.

„Mladima koji se bave naprednim tehnologijama potrebna je podrška institucija kako bi dalje razvijali svoje poslove, od čega nepobitne koristi ima društvo u cjelini jer se radi o visoko profitabilnim djelatnostima“, poručio je Kondić.

„Zalažemo se za pristup u kojem lokalne politike treba da nude šanse i da budu razvojno orijentisane, jer samo uz jaku privredu može da se vodi održiva socijalna politika“, zaključuje u videu Jelena Trivić.

(BN)

CATEGORIES
Share This