Ambasada SAD u BiH reagovala na Dodikove izjave „Nacionalu“ o otcjepljenju

Ambasada SAD u BiH reagovala na Dodikove izjave „Nacionalu“ o otcjepljenju

Po Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja.

Poručili su ovo iz ambasade SAD u BiH reagujući na intervju koji je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik dao hrvatskom “Nacionalu”, a u kojem je, između ostalog, rekao kako otcjepljenje “Srpske nije plan njenog rukovodstva, ali da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da podrže ovaj entitet u toj namjeri“.

– Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje, opasno ne samo za stabilnost i bezbjednost Bosne i Hercegovine, nego i za stabilnost i bezbjednost cijele regije Zapadnog Balkana – navode iz Kancelarije za odnose sa javnošću ambasade SAD u BiH.

Dodaju da su upravo zbog izjava poput ove, kao i zbog njegovog antidejtonskog djelovanja i pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine, SAD sankcionisale Milorada Dodika.

– Po Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja. Zablude gospodina Dodika su opasno skretanje od mirne, demokratske i prosperitetne budućnosti koju građani Bosne i Hercegovine, uključujući i one koji žive u Republici Srpskoj, žele i zaslužuju. SAD su uvijek podržavale i nastaviće podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine – navode u ambasadi SAD.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This