U Srebrenici prijeti opasnost od ekološke katastrofe, evo šta je uzrok

U Srebrenici prijeti opasnost od ekološke katastrofe, evo šta je uzrok

U Srebrenici, prema izjavama tamošnjih mještana curi mazut iz cisterne koji, kako tvrde, ide ka rijeci Guber te predstavlja opasnost za stanovništvo čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini.

Mirko Sekulić je za N1 kazao da je u Srebrenici kod Argentarije došlo do curenja mazuta iz cisterne. Ispričao je ono što je vidio na licu mjesta.

“Vidio sam jednu veliku crnu baru da se nalazi ispod cisterne i da mazut curi. Osjeti se jak smrad katrana, nafte i što je najgore to ide u rječicu Guber vodu koja dalje ide na Drini. To bi bila katastrofa ukoliko se nešto ne preduzme. Zapravo je pitanje koliko tog mazuta ima. Vjerovatno su te pune cisterne i sada je pitanje da li su one oštećene. Ta bara je velika površina, otprilike 15-20 kvadrata”, ispričao je Sekulić za N1.

Također, istakao je da se cijeli ovaj lokalitet nalazi u blizini puta i ukazuje da može doći do još gore situacije.

“Nepažnjom da neko iz auta izbaci pikavac cigaretu došlo bi do zapaljenja i pitanje je kakva bi još mogla katastrofa da nastane”, kazao je on.

Policija vrši provjere

N1 je kontaktirao Poicicijsku upravu Zvornik iz kojeg su nam kazali da nisu dobili zvaničnu prijavu ali po dobijanju informacija odmah su izašli na teren kako bi bilo utvrđeno o čemu se radi.

“Nakon završetka uviđaja i utvrđivanja svih okolnosti izvještaj će biti proslijeđen nadležnoj inspekciji i tužilaštvu”, rečeno je za N1 u PU Zvornik.

N1 je kontaktirao i lokalnu vlast u Srebrenici, ali odgovor nismo dobili.

Na kraju nam je Sekulić kazao da se iu neposrednoj blizini nalaze i kuće i da je već prošlo izvjesno vrijeme te da niko ništa nije poduzeo.

Buka

CATEGORIES
Share This