U Banjaluci jedinstvena mjesečna karta i za nezaposlene i za zaposlene 78 KM

U Banjaluci jedinstvena mjesečna karta i za nezaposlene i za zaposlene 78 KM

Nezaposleni građani se žale da mjesečnu kartu moraju plaćati 78 maraka kao što plaćaju radnici, a iz Gradske uprave poručuju da će analizirati ovaj problem.

Prema riječima jedne mještanke, nezaposleni plaćaju najvišu cijenu mjesečne karte.

“Iako smo nezaposleni ipak moramo plaćati punu cijenu radničke karte, te se postavlja pitanje kako nezaposleni mogu kupovati radničke mjesečne karte, a nisu radnici. Kategorija nezaposleni se ne nalazi na cjenovniku voznih karata, dok kategorije radnici, penzioneri, studenti i đaci postoje”, istakla je ona.

Bojan Kresojević, gradski menadžer, istakao je za “Nezavisne novine” da nisu imali primjedbe i zahtjeve građana po pitanju ovog problema.

“To je zaista nešto smisleno i razumno za analizu”, istakao je on te dodao da po pitanju javnog prevoza građana ima mnogo posla.

“Imamo mnogo posla jer nam je u cilju da javni prevoz učinimo održivim s obzirom na povećanje cijena i uporno odbijanje vlasti na nivou BiH da se smanje akcize i cijene goriva”, kazao je Kresojević te dodao: “S druge strane, imamo problem sa smanjenjem broja putnika”.

U okviru studije koja je pred nama, kako on kaže, treba da analiziramo i poslovni model funkcionisanja javnog prevoza u narednom periodu.

“Kao dio te integralne nove budućnosti javnog prevoza treba svakako da preispitamo i način plaćanja mjesečnih karata za nezaposlena lica”, kazao je on.

Podsjećamo da je cjenovnik voznih karata formiran na osnovu utvrđene prosječne maloprodajne cijene jedne litre eurodizela 5  koja iznosi 3,21 KM.

Prema tome, pojedinačna karta kupljena u autobusu iznosi najmanje 2,3 KM, u zavisnosti od dužine relacije.

Set od pet karata kupljenih na kiosku prevoznika iznosi 9,7 KM.

Jedinstvena mjesečna karta za penzionere iznosi 28 KM, za studente i đake 51 KM, dok za radnike mjesečna karta iznosi 78 KM, takođe u zavisnosti od dužine relacije.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This