„Svi dobro znaju ko je počinio zločin, a izrečena je samo jedna kazna“ Načelnik opštine Brod prisustvovao obilježavanju 32 godine od stradanja Srba u Sijekovcu

„Svi dobro znaju ko je počinio zločin, a izrečena je samo jedna kazna“ Načelnik opštine Brod prisustvovao obilježavanju 32 godine od stradanja Srba u Sijekovcu

Svi u tužilaštvima i sudovima dobro znaju ko je počinio stravičan zločin nad Srbima u Sijekovcu, a izrečena je samo jedna kazna od 10 godina zatvora.

Rekao je to danas načelnik opštine Brod Zoran Vidić.

Vidić je istakao da isti ti sudovi, da nepravda bude veća, danas otvaraju izmišljene procese protiv Srba i na taj način guraju prst u oko.

– Okupljaćemo se u Sijekovcu iz godine u godinu da poručimo da smo zapamtili, da smo naučili da nam se ovakve stvari nikada više ne ponove i da naučimo tome i našu djecu – istakao je Vidić.

On je dodao da će srpski narod, ako ne dočeka ovozemaljsku, dočekati Božiju pravdu.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je Sijekovac mjesto neviđene tuge i bola, ubistva civila i nestanka čitavih srpskih porodica.

– Sijekovac je mjesto gdje su regularne snage Hrvatske prešle rijeku Savu i počinile strašan zločin u ovom malom selu u kojem se i danas vidi tuga bol i patnja – istakla je Graorčeva u obraćanju.

Napominjući da je za ove strašne zločine presuđena samo jedna kazna od 10 godina, Graorčeva je upitala zar tri ubijena sina Milje Zečević nisu zaslužila da se zločinci kazne.

Ona je ukazala da je ubistvo porodice Zečević i porodice Milošević simbol stradanja Srba na ovom području.

Graorčeva smatra da zločinci moraju odgovarati, da moraju biti uhapšeni i vraćeni da im se sudi, jer samo tako sve žrtve Sijekovca mogu dobiti potrebnu satisfakciju.

Prema njenim riječima, Srpska i danas traga za još osam žrtava Sijekovca, kao i za 1.646 nestalih na spisku nestalih Republike Srpske.

– Institut za nestala lica BiH u toku prošle godine nije pronašao nijedno srpsko tijelo, zbog čega se Srpska mora ozbiljnije pozabaviti ovom problematikom – zaključila je Graorčeva.

U Sijekovcu kod Broda danas su obilježene 32 godine od prvog masovnog zločina nad srpskim civilima, koji su nad mještanima ovog sela počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This