SNSD većini u Bijeljini za sve kriva gradska uprava

SNSD većini u Bijeljini za sve kriva gradska uprava

Na 28. redovnoj sjednici SG Bijeljina, odbornici većine, okupljene oko SNSD-a, su dali podršku za više izvještaja javnih preduzeća i ustanova o radu za 2023. i prijedloga plana rada za 2024. godinu, a usvojena je i odluka o poskupljenje parkinga – u najskupljoj zoni na 1,5 KM, a u najjeftinijoj na 60 feninga za sat parkiranja.

Direktori javnih preduzeća i ustanova, čiji je osnivač Grad Bijeljina, u izvještajima su optužili gradsku upravu da im blagovremeno ne uplaćuje budžetom predviđena sredstva, zbog čega je, kažu, njihov rad otežan, a opstanak doveden u pitanje.

Najteže stanje je u JP “Vode”, gdje radnici nemaju primanja već tri mjeseca, zatim u Centru za socijalni rad, gdje se kasni sa isplatama davanja za najugroženije kategorije stanovništva, kao i u Domu zdravlja.

“Domu zdravlja grad Bijeljina duguje 1,35 miliona KM za funkcionisanje i pola miliona za rekonstrukciju ambulanti, a ono što nam prijeti jeste zatvaranje ambulanti porodične medicine. Što se tiče agrarnog fonda, 200.000 KM je skinuto poljoprivrednicima za podsticaje nezakonitom realokacijom Grada Bijeljina, 120.000 KM za finansiranje fonda“, rekao je predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

Odgovarajući na ove optužbe, savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić je rekao da je na djelu skupljnje jeftinih političkih poena u vremenu pred lokalne izbore.

“Sve ovo je posledica što nakon opoziva, koji je održan u martu prošle godine, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave nije uputilo prijedlog NSRS za raspuštanje Skupštine grada, kako bi Bijeljina ušla u mirne vode, bar do lokalnih izbora 2024. godine. Vezano za dugovanja moram da istaknem da Grad Bijeljina i ove godine ima problem sa PDV-om“, kazao je Ostojić.

On je dalje naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno rekao da su povećani ukupni prihodi po ovom osnovu, Grad Bijeljina je ostao uskraćen za oko 4.000.000 KM, te je sa neusvajanjem rebalansa to proizvelo određena kašnjenja u isplatama.

„Ali, mi se trudimo da izmirimo svoje obaveze i blagovremeno isplaćujemo plate, a ukoliko postoje određena kašnjenja, ona će vrlo brzo biti izmirena“, rekao je savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić.

Đurđević je rekao da skupštini nikad nije dostavljen izvještaj o izvršenju budžeta za 2023. godinu, te se s’ toga ne zna koliko novca Grad Bijeljina duguje, koja su potraživanja dospjela na naplatu i koliko je novca u 2023. i 2024. godini uplaćeno preko budžetskog okvira. Dodaje da se prema preliminarnim podacima ta cifra kreće oko 13 miliona maraka.

“Imali smo priliku da kroz razne izvještaje o izvršenju budžeta i slične dokumente vidimo da na jednoj stavci imate 30.000, a potrošite 400.000;  na drugoj stavci 35.000, a potrošite 400.000 KM. Na stavku koja uošte ne postoji potrošite milion. To je nešto što se dešavalo, a posledice toga se sada odražavaju na Grad Bijeljinu, na dobavljače, korisnike budžeta i sve one koje sa njim imaju bilo kakvu vezu”, kaže Đurđević.

“S’ obzirom da nije usvojen rebalans, koji je trebalo da podigne prihode, onda teško da može da se govori o pomenutom iznosu, jer je on neuporedivo niži. Neusvajanje rebalansa je proizvelo i to da veći broj prihoda, u iznosu od nekoliko miliona, nije uklučen u budžet. Zato su određene stavke morale su da se pokrivaju iz ovogodišnjeg budžeta”, rekao je Ostojić.

“Kada se govori o stavkama od nekoliko stotina hiljada maraka, što su oni ranije isticali, a ističu i danas, to su stavke za liječenje naših sugrađana koji se obraćaju zahtjevima, kojih je iz dana u dan sve više, a ograničiti nekoga na 30.000 maraka je prije svega zločin prema tim ljudima”, dodao je on.

Skupština Grada Bijeljina danas je između ostalog, na prijedlog gradonačelnika, usvojila Odluku o upravljanju javnim parkiralištima, koja se odnosi na poskupljenje naknada za parkiranje.

Predviđeno je uvođenje nove – bijele zone u užem centru, u kojoj će sat parkiranja koštati 1,5 KM. Za sat parkiranja u crvenoj zoni, umjesto jedne, biće potrebno izdvojiti marku i dvadeset, a u plavoj zoni umjesto pola marke, 60 feninga. Naplata parkinga od sada će se vršiti na prostoru kod Saborne crkve i kod nove autobuske stanice.

Predstavnici Skupštine Grada Bijeljina po drugi put su odbili prijedlog gradonačelnika da na dnevni red bude stavljeno pitanje osnivanja “Semberske kuće”, što je još jedna u nizu opstrukcija, koje koče razvoj grada, rekli su u gradskoj upravi.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This