Rado Savić: Nismo bili niti ćemo biti za otvaranje rudnika na Majevici

Rado Savić: Nismo bili niti ćemo biti za otvaranje rudnika na Majevici

Nakon iznesenih neistina na račun načelnika, od strane pojedinih medija oglasio se i sam načelnik na svom FB profilu s saopštenjem koje prenosimo u cjelosti;

Dragi prijatelji,

prije svega hvala vam jer ste masovno potpisali peticiju protiv eksploatacije litijuma na našoj Majevici. Panična reakcija Dodikovih medija koji, iz dana u dan, šire laži da je dozvole za istraživanje kompaniji Arkor dala Opština, govore da smo na pravom putu i da smo im omeli planove.

Da su njihove tvrdnje najobičnija laž, govori odgovor ministra Petra Đokića (prilažem ga) u kojem nedvosmisleno piše da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odobrilo Arkoru, 2018. godine, istraživanje na području opštine Lopare. Podsjećam vas da je u to vrijeme na snazi bio zakon iz 2013. godine. Po tom zakonu, nije ni trebalo, ne samo odobrenje, nego lokalne zajednice čak nisu davale ni saglasnost. Zato nas niko ništa nije ni pitao.


Jedini dokument koji je Odjeljenje za urbanizam izdalo je dozvola za magacin geoloških uzoraka, ranije izgrađeni objekat koji je Arkor zakupio u Loparama.

U ljeto 2022. godine, kao što znate, završeno je istraživanje na području opštine Lopare. Tek nakon tog, Narodna skupština je donijela zakon kojim je uvedena saglasnost koju daju jedinice lokalne samouprave, tako da ni teoretski lokalna zajednica nije mogla dati ni dozvolu ni saglasnost.

Mi iz opštinske uprave želimo reći da je nekorektno da Vlada Republike Srpske pere ruke preko lokalne zajednice. Činjenica je da je navedena kompanija provela istraživanja na području Lopara. Činjenica je da nije bilo primjedbi i da na njih niko posebno nije ni obraćao pažnju s obzirom na to da je to treće istraživanje koje se provodilo na području naše lokalne zajednice u zadnjih petnaestak godina, i da praktično niko nije ni vjerovao u ovakav epilog.

Opština Lopare i ja kao načelnik suprotstavićemo se otvaranju rudnika litijuma iz brojnih razloga koje sam danima navodio. Prije svega jer nema takvog rudnika u Evropi i okruženju, ne postoji dokumentacija kako i na koji način on utiče na životnu sredinu. Jedino što imamo jeste plasirana lijepa priča iz kompanije koja nije potvrđena ni jednim relevantnim dokumentom i primjerom iz svijeta.

Istina, postoji i romansirana priča Milorada Dodika o tome kako ćemo u Loparama praviti baterije za električne automobile, dok se istovremeno prave partnerstva da se baterije prave u Njemačkoj.

Stoga, potpuno razumijem ogromno nezadovoljstvo građana i nepovjerenje u institucije Vlade jer na svakom koraku vidimo šta se dešava sa brojnim rudnicima u Republici Srpskoj, gdje je zaista malo pozitivnih primjera.

Ako Arkor podnese zahtjev za eksploataciju mineralnih sirovina mi ćemo, kao lokalna zajednica, na bazi onog što je narod rekao, dati negativno mišljenje, jer nam to omogućava zakon.

Nadležno ministarstvo je, u procesu dodjele koncesije za eksploataciju, dužno zatražiti i mišljenje opštine Lopare.

Mislim i da je nova priča o tome da je sada ovo rudnik magnezijuma takođe jedna vrsta marketinškog poteza kojim se žele zavarati građani. Mi smo u našoj peticiji rekli da se protivimo otvaranju rudnika litijuma i pratećih elemenata, tako da nismo uopšte za otvaranje rudnika. Budite sigurni da će tako i biti.

Preuzeto sa FB Rado Savić

Opština Lopare

CATEGORIES
Share This