OPŠTINA UGLJEVIK: BESPLATNI NOVI UDžBENICI ZA OSNOVCE OD PETOG DO DEVETOG RAZREDA

OPŠTINA UGLJEVIK: BESPLATNI NOVI UDžBENICI ZA OSNOVCE OD PETOG DO DEVETOG RAZREDA

Po ugledu na veće gradove i pojedine opštine u Republici Srpskoj, Opština Ugljevik će za novu školsku 2024/25. godinu obezbijediti besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola.

Učenici od petog do devetog razreda, njih 535 iz centralnih i područnih škola na teritoriji opštine Ugljevik, dobiće nove udžbenike čija će se nabavka finansirati iz budžeta Opštine.
Za ovu namjenu biće izdvojeno 120. 000 KM.
Đacima će udžbenici biti dostavljeni na vrijeme a datum i mjesto preuzimanja biće naknadno saopšteni.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić kaže da je nabavka udžbenika jedna u nizu mjera pomoći i podrške porodici, pored subvencionisanja boravka djece u vrtiću, besplatne škole sporta, škole plivanja, sufinansiranja odlazaka djece na sportske kampove i takmičenja, novčanih izdvajanja za svako novorođeno dijete, finansiranja vantjelesne oplodnje…

„Osnovnoškolsko obrazovanje je obavezno a novčana izdvajanja za udžbenike i propratna nastavna sredstva su zaista velika. Zato smo se odlučili na ovaj korak kako bismo roditeljima olakšali pripremu za početak nove školske godine i ovom subvencijom uštedjeli njihova izdvajanja za tu namjenu. Svjesni smo da od ulaganja u obrazovanje i vaspitanje naše djece zavise budućnost i rast našeg društva. Nabavka novih udžbenika starijim osnovcima samo je jedna od mjera podrške porodici i obrazovanju, a opredijeljenost lokalne uprave jeste da ona bude redovna stavka u budžetu i u narednim godinama“-rekao je Perić.

Udžbenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpke. Zahvaljujući besplatnim udžbenicima, koje će ove godine obezbijediti Opština učenicima od petog do devetog razreda, školski udar na kućni budžet mogao bi biti znatno manji.

ISTOK

CATEGORIES
Share This