Okrugli sto o razvoju nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština

Okrugli sto o razvoju nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština

Savez opština i gradova Republike Srpske organizovao je danas u Bijeljini okrugli sto o održivom razvoju 35 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Srpskoj kako bi novoj Vladi ponudili moguće mjere za unapređenje demografske i finansijske održivosti ovih opština.

Generalni sekretar Saveza Aco Pantić rekao je uoči skupa da je Vlada Republike Srpske u proteklom periodu pružala razne oblike materijalne i nematerijalne podrške nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama i očekujem da se ta podrška nastavi.

On je istakao da će kroz razgovore načelnika ovih opština i stručnjaka tražiti najbolje moguće mjere za rast prihoda nerazvijenih i izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica i dodao da se položaj ovih opština mora rješavati kroz sistemska rješenja, a jedna od ideja je formiranje fonda za podsticaj razvoja nerazvijenih i izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je novinarima da pomoć ovim lokalnim zajednicama treba da bude sistemska, jer se pored nerazvijenosti susreću i sa planetarnim problemom odliva stanovništva, što je dodatni problem u Hercegovini koja je razuđena i prilično nenaseljena, a Nevesinje na 1.000 kilometara kvadratnih ima 14.000 stanovnika.

Načelnik izrazito nerazvijenog Čajniča Goran Karadžić kaže da je ova opština do rata bila razvijena i da nije imala nezaposlenih, a sada se sreće sa problemom da zadrži stanovništvo, iako imaju ogromne prirodne resurse u vodnom bogatstvu, poljoprivredi i preradi drveta.

On je dodao da su stručnjaci koji su potrebni opštini, poput učitelja i ljekara, nekada imali veće plate u malim sredinama nego u velikim gradovima, što danas nije slučaj, te naveo da je od rata do danas iz Čajniča odškolovano više od 30 doktora nauka, ali ih nema u ovoj lokalnoj zajednici.

Karadžić je slikovito objasnio da mladi stručnjaci odlaze za trupcima koji se izvoze u veći centar na preradu, ističući da taj proces treba zaustaviti i tako će se proizvodnja u malim sredinama finalizovati.
Kao neophodnost da se sačuva stanovništvo u malim sredinama naveo je i preraspodelu poreza u korist nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić izrazio je nadu da će Vlada Republike Srpske prihvatiti neke od inicijativa iz ovih opština i pretočiti iz u zakonska rješenja koja će pomoći nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama, navodeći da u ovim sredinama živi više od 250.000 stanovnika.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić smatra da ovakvim lokalnim zajednicama treba dati određene podsticaje da bi se stanovništvo zadržalo, kao što je davanje većih plata stručnjacima u ovim opštinama i da Vlada preuzme finansiranje rada vrtića.

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović je naveo da dio finansija od PDV-a i drugih poreza treba povećati u korist nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.

(Opština Lopare)

CATEGORIES
Share This