Mogu li Trebinjci računati na popuste u ugstiteljskim objektima?

Mogu li Trebinjci računati na popuste u ugstiteljskim objektima?

Posljednjih godina troškovi života značajno rastu, stalna povećanja cijena ne prati rast plata, reklo bi se da u tome i leži osnova problema. O visokim cijenama ugostiteljskih usluga u Trebinju pričalo se na prošloj Skupštini Grada Trebinja, a odbornik Narodnog fronta Saša Borjan predložio je da ugostitelji omoguće popust od 30% na svoje usluge domaćem stanovništvu. Provjerili smo ima li popusta za Trebinjce u ovdašnjim lokalima i restoranima, kao i šta o tome misle ugostitelji.

Istražujući, u Trebinju nismo naišli ni na jedan ugostiteljski objekat koji nudi popust za sve Trebinjce, a kako smo dobili informaciju od Udruženja ugostitelja RS ista je situacija i u čitavoj Srpskoj.

„Prema mojim saznanjima, popusti za domaće stanovništvo se ne daju nigdje u Republici Srpskoj. U nekim objektima postoje „lojaliti“ kartice, koje daju neke pogodnosti, ali ne i kartice za domicilno stanovnistvo“, rekao je za „Direkt“ Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske HoReCa.

On nam je pojasnio da nije moguće dati popust za domaće goste zbog moguće manipulacije sa porezom, ali i  zbog toga što ne mogu razdvajati goste na domaće i one koji to nisu.

Sličnog mišljenja su i pojedini trebinjski ugostitelji koji su nam, u neformalnim razgovorima, rekli da isto cijene goste odakle god da dođu.

„Nama su svi gosti isti i ne bi bilo pošteno naplaćivati im po različitim cijenama“, rekao nam je jedan od ugostitelja.

Popusta za određene goste ipak ima

U restoranu „Tarana“ u Trebinju neki od gostiju mogu ostvariti popust od 15 posto na osnovu bonus kartice, koju im dodijele u restoranu. Uslov je da su iz Trebinja, ali i da su njihovi redovni gosti.

„Mi smo do sada podijelili oko 300 kartica i na osnovu njih se ostvaruje popust od 15 posto. Odredili smo da bude toliko umanjenje, jer smatramo da su  toliko cijene i podignute u proteklih dvije godine“, rekao je za „Direkt“ Dejan Tarana iz pomenutog restorana. 

On smatra da je poskupljenje u ugostiteljstvu posljedica svih ostalih poskupljenja, te ističe da se kalkulacija cijena pravi na osnovu cijene sirovina.

„Mi smo zadnji u lancu koji smo podigli cijene usluga na osnovu cijena sirovina“, pojašnjava Tarana.

Iako smo  za potrebe teksta uzeli primjer restorana „Tarana“, ipak ovo nije jedini ugostiteljski objekat koji nudi popuste za određene goste. Stalne mušterije i nekih drugih ugostiteljskih objekata ili zaposleni radnici uživaju u popustima, ali nismo naišli ni na jedan objekat koji nudi popust za sve Trebinjce, što je bio prijedlog odbornika Narodnog fronta Saše Borjana. 

Podsjećamo, inicijativu pod nazivom „Ja sam Trebinjac“ Borjan je predložio na prethodnom zasjedanju skupštine gradskog parlamenta. Tom prilikom je prvi čovjek Trebinja Mirko Ćurić izjavio da je održan sastanak sa Privrednim savjetom, te da grad Trebinje ne može da uvodi olakšice kod privrednika, ali da neki od njih već dijele kartice Trebinjcima, na osnovu kojih ostvaruju popust na ugostiteljske usluge. 

U razgovoru za naš portal Dejan Tarana nam je rekao da su s popustom dali povlastice već postojećim gostima, ali da nisu povećali broj domaćih stalnih gostiju, jer odlazak u restoran je ipak, prema njegovim riječima, na neki način luksuz.  

Djeluje da nam i odlazak na kafu polako postaje luksuz, jer za taj užitak, u nekim lokalima morate izdvojiti i do 2.60 KM.

Primjera radi, ako želite uz kafu da uživate u hladovini platana ili, s druge strane, u pogledu na more u Herceg Novom, trebate izdvojiti gotovo isti iznos novca.

Iz trebinjskog Udruženja ugostitelja „Bedem“ nisu željeli davati izjave na ovu temu, kratko su nam poručili da nemaju jedinstven stav.

S druge strane predsjednik Udruženja HoReCA Dalibor Šajić rekao nam je da je njegov prijedlog da se smanje cijena kako bi na taj način i te usluge bile svima pristupačnije.

Iz Privredne komore RS rekli su nam da nisu upoznati sa inicjativom uvođenja kartica koje bi omogućile određeni popust na ugostiteljske usluge domaćem stanovništvu.

„Ukoliko takva inicijativa dođe do Privredne komore, rado ćemo se uključiti u raspravu oko iste, kako bismo vidjeli opravdanost uvođenja takvih kartica, odnosno da li bi s tim bili zadovoljni i ugostitelji, ali i korisnici njihovih usluga, domaće stanovništvo i turisti“, naveli su iz Privredne komore Republike Srpske.

CATEGORIES
Share This