Lopare: Obilježena krsna slava Boračke organizacije i 31. godišnjica i Dan 3. majevičke brigade

Lopare: Obilježena krsna slava Boračke organizacije i 31. godišnjica i Dan 3. majevičke brigade

U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, nakon bogosluženja, je slomljen slavski kolač.

Parastos poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata je služen ispred centralnog spomenika u Loparama.

“Intenzivna borbena dejstva na Majevici su otpočela posle napada na Tuzlansku kolonu 15. maja 1992. godine, a nakon povlačenja Jugoslovenske narodne armije, do formiranja 3. majevičke brigade otpor neprijatelju su pružale vojne formacije organizovane u odrede“, rekao je Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare.

On je naveo da su pripadnici navedene brigade težišno djelovali na majevičkom ratištu, a učestvovali su na skoro svim ratištima širom BiH.

„Naša opština izdvaja godšnje 120.000 KM iz budžeta za rad Opštinske boračke organizacije i želja mi je da to bude i veći iznos i da se to troši za potrebe naših boraca“, kazao je Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

On je rekao da ako se bude čuvala Boračka organizacija biće sačuvana i Republika Srpska jer su je borci, zajedno sa narodom stvorili.

„Danas treba da se prisjećamo svih onih koji su stradali i dali dijelove tijela za otadžbinu, ali ovo je i dan kad treba da slavimo i da budemo ponosni što imamo Republiku Srpsku i da sve činimo da je sačuvamo i osnažimo“, zaključio je Savić.

Nakon pomena, porodice i rodbina poginulih boraca, saborci i prijatelji, predstavnici Opštinske boračke organizacije Lopare, predstavnici drugih boračkih udruženja i predstavnici struktura vlasti su položili vijence i cvijeće.

CATEGORIES
Share This