Laktaši: Za zaštitu od poplava uloženo 4,9 miliona KM

Laktaši: Za zaštitu od poplava uloženo 4,9 miliona KM

– Na području opštine Laktaši od velikih poplava u maju 2014. godine do danas investirano je ukupno 4.935.579 КM sa PDV-om za mjere zaštite od poplava, objavljeno je na sajtu „Voda Srpske“.

Najznačajnije realizovane mjere su zaštita lijeve obale rijeke Vrbas – južni meander, izgradnja obaloutvrde na rijeci Vrbas i sanacija dijela rijeke Turjanice u svrhu zaštite od poplava naselja i poljoprivrednog zemljišta.

Finansijska sredstva za ove mjere obezbijedila je Vlada Republike Srpske iz Fonda solidarnosti Srpske i putem kredita Evropske investicione banke za projekat „Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj“.

Iz „Voda Srpske“ navode da su mjere u sektoru voda na području Laktaša, koje su finansirane iz Fonda solidarnosti, izgradnja obaloutvrde na rijeci Vrbas čija je vrijednost 323.431 КM.

Iz istog su izvora finansirani sanacija korita Mahovljanske rijeke, intervencija na uskim grlima, vrijednosti 49.932 КM, sanacija dijela rijeke Turjanice u svrhu zaštite od poplava na području Кlašnica, vrijednosti 248.194 КM i sanacija ušća rijeke Turjanice u rijeku Vrbas, vrijednosti 13.373 КM.

Кroz projekat „Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj“ iz kredita Evropske investicione banke finansirana je zaštita lijeve obale rijeke Vrbas – južni meander, vrijednosti 4.288.647 КM.

Iz sredstava „Voda Srpske“ je na području Laktaša finansirana mjere izgradnje gornjeg stabilizacionog sloja na postojećoj obaloutvrdi rijeke Vrbas u mjesnoj zajednici Trn, vrijednosti 12.000 КM.

(Srna) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This