Kod spomen-krsta u Sijekovcu položeni vijenci povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad Srbima

 Kod spomen-krsta u Sijekovcu položeni vijenci povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad Srbima

Kod spen-krsta u porti crkve Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu kod Broda danas su položeni vijenci povodom obilježavanja 32 godine od zločina nad Srbima koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Vijenac su u ime institucija Srpske položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Danijel Egić.

Vijenac je položio konzul Srbije u Banjaluci Dragan Protić. Cvijeće su kod spomen-obilježja delegacije Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Viktor Nuždić, predstavnik srpskog naroda u zajedničkim institucijama BiH, delegacije opština Brod, Vukosavlje, Teslića, Petrovo, Staranri, te gradova Doboj i Derventa, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i Saveza udruženja boraca NOR.

Prethodno je u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu služen pomen ubijenim srpskim civilima.

Organizator obilježavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

U dokumentima Boračke organizacije Brod navodi se da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This