Iz gradskog budžeta izdvojeno 150.000 KM „Banjaluka želi da podrži veći broj parova u sticanju potomstva“

Iz gradskog budžeta izdvojeno 150.000 KM „Banjaluka želi da podrži veći broj parova u sticanju potomstva“

Grad Banjaluka u cilju podrške pronatalitetnoj politici, a upravo sa aspekta nepovoljnih demografskih tendencija i ove godine, raspisao je Javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka biomedicinski potpomognute oplodnje.

Poručila je ovo Danijela Kajkut, ovlašteni potisnik Odjeljenja za društvene djelatnosti, naglasivši kako ovaj konkurs traje ukupno 90 dana.

– Jedna od novina jeste ta, da ove godine pravo da se prijave imaju žene do 45 godina starosti. To je izmjena u Pravilnku, s obzirom da su do sada bile obuhvaćene žene do 42 godine starosti. Dodatno, ove godine smo uveli još jednu novinu, a to je da žene koje su primaoci reproduktivnih tkiva, ćelija ili embriona u heterogenoj vantjelesnkoj oplodnji, može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć bez obzira na broj obavljenih postupaka vantjelesne oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske – navela je Kajkut.

Dodala je i to kako je ove godine pojedinačni iznos 4 hiljada KM, a da je za ovu namjenu iz gradskog budžeta izdvojeno 150 hiljada KM.

-Nekih prethodnih godina, taj iznos je bio 65 hiljada, prošle godine on je iznosio 140 hiljada, a ove godine u pitanju je maksimalni iznos. Kada govorimo o prošloj godini, moram da naglasim i to da je gradonačelnik insistirao da svi zahtjevi koji ispunjavaju uslove navedenim Pravilnikom budu podržani, što smo i uradili. Tada je pristiglo oko 40 zahtjeva, a podržano je 35, dakle svi oni koji su ispunjavali uslove. Nadam se da ćemo i ove godine podržati sve one parove koji budu ispunjavali uslove – rekla je Kajkut.

Zahtjeve koji pristignu po konkursu razmatraće Komisija za dodjelu jednokratne novčane pomoći za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banjaluka-pojedinci, u skladu s Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banjaluka-pojedinci, a konkurs možete da preuzmete OVDJE.

Konkurs je otvoren do 1. jula 2024. godine.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This