Haotično stanje u Sokocu, 6 mjeseci kasne plate

Haotično stanje u Sokocu, 6 mjeseci kasne plate

„Radnici zaposleni u Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac jutros su stupili u generalni štrajk, kako bi zaštitili svoja radničkih prava, a sve u cilju ispunjenja zahtjeva“, saopšteno je iz Saveza sindikata RS.

Kako kažu, radnici traže da im se isplati julska plata za 2023. godinu (iako im se duguje šest plata), kao i redovnu isplatu zarađenih plata tokom tekućeg mjeseca.

„Sindikalna organizacija ove ustanove štrajk je organizovala u skladu sa Zakonom o štrajku, uz podršku Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske i Saveza sindikata Republike Srpske. Sindikalna organizacija Javne ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac jednoglasnu odluku o stupanju u štrajk donijela je 15. januara ove godine, a štrajk će trajati do ispunjenja navedenih zahtjeva“, stoji u saopštenju.

Članovi Sindikalne organizacije poručuju da ne odustaju od svojih skromnih i razumnih zahtjeva, kao i da su njihove aktivnosti usmjerene isključivo na obezbjeđivanje osnovne egzistencije njihove djece i porodice.

„U tome su dobili podršku značajnog broja roditelja, kao i kolega širom Republike Srpske. Nadaju se da će nadležni što prije pronaći rješenje, kako bi zaposleni nastavili rad u Javnoj ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac, a roditelje još jednom mole za razumjevanje i zahvaljuju se na podršci. Prethodno je održan štrajk upozorenja, 11. januara ove godine, nakon čega su im isplaćene plate za maj i jun 2023. godine“, navodi se u saopštenju Saveza sindikata RS.

(BN)

CATEGORIES
Share This