Gradonačelnik Mirko Ćurić se rješava nepodobnih vatrogasaca, pa konkursom traži nove 

Gradonačelnik Mirko Ćurić se rješava nepodobnih vatrogasaca, pa konkursom traži nove 

Grad Trebinje se najprije iz Teritorijalno-vatrogasno spasilačke jedinice (TVSJ) riješio četiri vatrogasaca, a sada konkursom traži pet pripravnika koji bi ovdje radili na određeno vrijeme, šest mjeseci, i stekli uslove da polože stručni ispit.

Naime, grad je 15. aprila raspisao konkurs za prijem pet pripravnika na poziciji vatrogasac-spasilac.

Od kandidata traže da imaju završenu srednju školu tehničkog smjera, da nisu stariji od 25 godina i da imaju položen vozački ispit B kategorije.

Sve to možda i ne bi privuklo pažnju javnosti da se u trebinjskoj TVSJ već dvije godine ne vodi borba između vatrogasaca koji traže svoja prava i gradonačelnika Mirka Ćurića koji im ih, kako je prvostepeni sud u nekoliko predmeta potvrdio, uskraćuje.

O ovim problemima Direkt je izvještavao u više navrata, a pratili smo i suđenja na Osnovnom sudu po tužbi vatrogasaca protiv Grada Trebinja.

Podsjećamo da je problem nastao kada Grad Trebinje vatrogascima nije isplaćivao povećanje plate od 15%, koje im je garantovao kolektivnim ugovorom, zbog rizika na radu. Nakon što su se neki od njih pobunili, počeo je premještaj u novoosnovani Odsjek za civilnu zaštitu, koji djeluje u okviru Odjeljenja za opštu upravu.

Prvi je premješten Miodrag Ćaćić, jer, kako je i na sudu ispričao, nije želio da odustane pod ucjenama i pritiscima gradonačelnika i da povuče svoju tužbu protiv Grada Trebinja.

Pred Osnovnim sudom se trenutno vodi više postupaka po tužbama vatrogasaca protiv Grada Trebinja u odvojenim predmetima – jedan je za isplatu uvećanja plate od 15 posto, a drugi zbog premještaja na novo radno mjesto i isplaćivanja umanjene plate na tom radnom mjestu.

U novoosnovani Odjek za civilnu zaštitu do sada su premještena četiri vatrogasca.

Zamjenik komandira trebinjskih vatrogasaca Neđo Ćuk za Direkt nije imao mnogo komentara na cjelokupnu situaciju u vatrogasnoj jedinici. Potvrdio nam je da, po sistematizaci, njima fali radnika, ne precizirajući koliko. Rekao je i da će novi pripravnici osvježiti jedinicu i da je dobro da se tu zapošljavaju mlađi ljudi.

Na pitanje da li vidi neki smisao u premještaju ne tako starih vatrogasaca na druga radna mjesta dok za njima postoji potreba u TVSJ, Ćuk odgovara: „Pa, ne vidim ja smisao, smisao je da se radi i obavlja profesionalno i odgovorno posao“.

„Ja o tome mnogo i ne znam – o prebačaju i premještaju. Znam da su prebačeni, šta se dešava i kako se dešava, ja ne znam. Nama je Grad poslodavac i mi sa tim nemamo ništa. Šta ja sa mjesta zamjenika mogu da kažem? To je sad na sudu i sud će dati epilog“, zaključio je Ćuk za Direkt.

Komentar smo zatražili i od gradonačelnika Mirka Ćurića, ali on jutros nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruku.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This