Divlja deponija na mjestu bivšeg giganta

Divlja deponija na mjestu bivšeg giganta

Poljoprivredno-industrijski kombinat „Mladen Stojanović“ u Novoj Topoli bio je jedan od najvećih kombinata u bivšoj Jugoslaviji. Od nekada najveće farme u bivšoj Jugoslaviji ostale su ruševine, obespravljeni radnici, rupe u budžetu Republike Srpske i – divlja deponija „svjetskih razmjera“.

U svim ruševinama PIK-a „Mladen Stojanović“ nalaze se manje ili veće gomile smeća, ali na obodu ovog kombinata stvorena je ogromna divlja deponija za koju, kako smo saznali, niko nije odgovoran. Vlast smatra da je deponija nastala nemarom lokalnog stanovništva, a lokalno stanovništvo svu krivicu svaljuje na vlast.

Na deponiji se odlažu sve vrste smeća – građevinski šut, namještaj, plastične ambalaže, staklo, gume, odjeća, obuća. Vjetar dio smeća raznosi po okolnim njivama i oranicama. Mještani kažu da se na ovu deponiju često baca i klaonički otpad.

“Kao da su svi navikli da sve bacaju ovdje. Možda se deponija ne vidi golim okom, ali ona je, mogu slobodno reći, pred našim nosevima. Sad je zima i smrad je manji, ali možete zamisliti kako smrdi na plus četrdeset ljeti. I to niko ne želi da ukloni. Kamioni samo dolaze i dolaze. Bacaju sve što im padne na pamet”, kazala je Maja D. iz Nove Topole za naš portal.

Poslanik Narodnog fronta u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radislav Dončić smatra da ova divlja deponija predstavlja – ekocid. On tvrdi da kamioni „Gradske čistoće“ iz Gradiške na ovom mjestu istovaraju smeće.

“Gradonačelnik Gradiške tvrdi da to nije tačno, a postoje i snimci i fotografije o odlaganju otpada. Ne očekujem da iko riješi taj problem. Ko može da riješi to kad je odlaganje smeća dozvolio onaj ko treba da to spriječi”,  istakao je Dončić.

Na ovom prostoru su, kaže on, uništene ogromne površine plodnog zemljišta. Prilikom izgradnje auto-puta Banja Luka – Gradiška na tom zemljištu su otvarani majdani odakle je vađen šljunak. Nakon to ga su te rupe i vrtače zatrpavane smećem.

“Ne znam kome da se obratim kada to rade ljudi koji bi to trebali da zabrane. Nadležni kažu da je to izmišljeno za odlaganje smeća, ali to nije tačno. Ta deponija ničim nije ni označena, ni ograđena. To je ekološka katastrofa, a ne deponija”,  rekao je Dončić.

Na vrhuncu poslovanja 1974. godine PIK „Mladen Stojanović“ u svom sastavu imao je farmu sa 2.000 muznih krava, svinjogojsku farmu sa 90.000 tovljenika godišnje, zatim fabriku stočne hrane u kojoj se godišnje proizvodilo 60.000 tona hrane, te plantaže na oko 640 hektara. Sve je to propalo, a uspjela je jedino – divlja deponija.

Goran Bijelić je bio direktor „Gradske čistoće“ kada je Gradiškom upravljao Zoran Latinović. On tvrdi da na zemljištu koje se nalazi oko PIK „Mladen Stojanović“ ne postoji nijedan majdan koji nije zatrpan smećem.

“Četiri-pet godina su na tom mjestu odlagali biološki otpad, kao što su granje i namještaj. Potom su te rupe zatrpavali. Kada su došli „do nule“, morali su pronaći novi majdan. I našli su ga kada se gradio auto-put. To je bila transportna distanca koja je koštala maltene nula maraka. Stvorili su ogroman majdan” priča Bijelić.

Smeće se, tvrdi on, odlaže na ničijoj zemlji. „Gradska čistoća“ iz Gradiške je, kaže Bijelić, u veoma teškoj situaciji i zbog toga smeće odlaže na divlju deponiju umjesto u Ramiće.

“Pokvario im se šlep i zato odlažu smeće na tom mjestu. Pokušali su da to urade ispod radara, ali je narod vidio. Vjerovatno će oni i dalje tu odlagati građevinski šut i biološki otpad. To i nije toliki problem, ali na tome se ne staje. I sami ste vidjeli čega sve tamo nema”,  istakao je Bijelić.

Direktorica „Gradske čistoće“ Renata Obradović Popović tvrdi da svaki kilogram smeća sa teritorije Grada Gradiška završi u Ramićima. Ona ističe da nijedan kamion nije istovario smeće na divlju deponiju u Novoj Topoli.

“Radimo na sanaciji te deponije.  Ne znam šta bih vam rekla. Tu deponiju su napravili građani. „Gradska čistoća“ ne vozi ništa na tu deponiju. Mi sve vozimo u Ramiće. Imamo kamion i kompletan otpad ide u Ramiće”,  rekla je Obradović Popović.

Prvi čovjek Gradiške Zoran Adžić kaže da će taj problem biti uskoro riješen. On kaže da je Skupština Grada Gradiška donijela odluku da se na ovom mjestu nađe deponija građevinskog otpada.

“To je velika deponija, ali ćemo riješiti taj problem.  Farma je otišla u stečaj, objekti će biti urušeni, i svi građevinski elementi će ići tamo. Naši kamioni kupe smeće u 56 mjesnih zajednica i sve vozimo u Ramiće.

Mi smo, uostalom, jedan od osnivača te regionalne deponije.  Sav komunalni otpad odlažemo tamo.

U Novoj Topoli je došlo do jednog ekscesa, ali mi smo to sanirali. Policija i komunalna inspekcija nadziru to područje, ali građani bacaju iz dana u dan. Naš narod kao naš narod, ne brine mnogo o tome”, kazao je Zoran Adžić.

(Capital)

CATEGORIES
Share This