Bileća: Obilježena godišnjica stradanja vojvode Rada Radovića

Bileća: Obilježena godišnjica stradanja vojvode Rada Radovića

Prošlo je 26 godina od tragične smrti vojvode Radovića. Njegovi saborci, prijatelji i porodica se svake godine na današnji dan okupe i odaju pomen ovom hrabrom čovjeku, vitezu, junaku i rodoljubu.

„Vojvoda je bio hrabar, pošten i odlučan čovjek. Stradao je u nesretnom vremenu podjela u Republici Srpskoj, jer je tadašnjoj vlasti smetao svako, ko je oko sebe mogao okupiti veliki broj ljudi, a on je bio taj“, izjavio je njegov saborac Veselin Vujović, pripadnik jedinice Bilećki dobrovoljci.
„Na očevom primjeru se ponovila srpska tragična sudbina da brat diže na brata ruku. Nadam se da se to više nikada neće nikome ponoviti.
Ponosan sam na djela svih ovih ljudi, pripadnika jedinice „Bilećki dovrovoljci“, jer djela čine čovjeka. Dok djela žive, žive i ljudi. Tako je i sa ovom jedinicom i mojim Radom“, kaže Miloš, vojvodin sin.
Saborci kažu da je vojvoda bio kriv što je preživio rat.
„Svaka vlast se boji patriota i najboljih boraca, a takvi su stradali poslije svakog rata“, kaže Drago Novaković, Bilećki dobrovoljac.

Bilećki dobrovoljci na čelu sa vojvodom Radovićem dali su nemjerljiv doprinos u stvaranju i očuvanju Republike Srpske.
Spomenik vojvodi Radoviću podignut je u glavnoj ulici u Bileći.

Svaki Bilećanin koji je poznavao vojvodu, pominje ga sa ponosom, dostojanstvom i zahvalnošću, trudeći se da se priča o ovom hrabrom čovjeku prenosi sa generacije na generaciju.

istok

CATEGORIES
Share This