Bijeljina izdvojila rekordna sredstva za stipendiranje

Bijeljina izdvojila rekordna sredstva za stipendiranje

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović potpisao je danas ugovore o stipendiranju sa dosada rekordnih 218 studenata. Zajedno sa ovim stipendijama, grad Bijeljina ukupno stipendira 364 studenta i učenika.

Ugovori o stipendijama su potpisani sa 201 studentom deficitarnih zanimanja, te ugovori o jednokratnim nagradama sa 17 studenata sa izvanrednim prosjekom na smjerovima koji nisu deficitarni. Vrijednost stipendija je u rasponu od 275 KM do 325 KM.

“Do sada nismo imali priliku da grad podržava mlade, a ova stipendija će da pomogne kako nama tako i našim roditeljima, pogotovo što većina studenata studita izvan Bijeljine. Željela bih da se vratim u Bijeljinu kada bi ovdje postojale mogućnosti za zaposlenje”, rekla je Ivona Ivković koja studira na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Mladen Josipović takođe studira u Novom Sadu, na Medicinskom fakultetu. On kaže da će mu stipendija izuzetno značiti i kao finansijska podrška, ali i kao podrška u smislu prepoznavanja truda i rada mladih ljudi.

“Zaista zahvalnost gradskoj upravi što je odlučila da se podrži ovoliki broj studenata. Činjenica da se ulaže u mlade talente u buduće akademske građane neizmjerno znači nama, ali svakako doprinosi Bijeljini i Republici Srpskoj”, kaže Aleksandra Filipić, student tehničkih nauka u Novom Sadu.

Nikolina Nikolić se odlučila da ostane u Bijeljini. Ona je student grafičkog dizajna, a prilikom uručenja stipendije poručila je da želi da ostane u Bijeljini nakon završetka studija ukoliko bude imala šansu za zaposlenje.

Iste želje su i za Miloša Markovića koji je student tehničkih nauka u Novom Sadu.

“Velika zahvalnost za izdvojena sredstva za prodršku mladima, studentima ovog grada”, poručio je on.

Iz gradskog budžeta je za ovu namjenu izdvojeno 1.100.000 KM. Po visini stipendije ispred Bijeljine jedino je grad Zagreb, ponosno ističe gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Iza nas su po visini stipendije ostali čak i Beograd, Podgorica, Sarajevo, Banjaluka. Obrazovanje je izuzetno važno za jednu lokalnu zajednicu, a ulaganje u studente nema alternativu. Od 2020. godine do danas smo četiri puta puta uvećali sretstva za finansijsku podršku studentima i učenicima osnovnih i srednjih škola”, rekao je Petrović prilikom potpisivanja ugovora sa studentima.

On je najavio dalje ulaganja u obrazovanje mladih.

Grad ukupno finanskijski pomaže obrazovanje 364 mlada Bijeljinca. Uz 201 novog studenata koji su potpisali ugovore, sredstva se izdvajaju za 52 studenta koja su ugovore potpisala ranijih godina, 47 učenika generacija osnovnih škola, 19 učenika generacija srednjih škola, te 45 učenika sa poteškoćama u razvoju.

(BN)

CATEGORIES
Share This