Banjaluka: Građani protiv gradnje dva nebodera u Boriku

Banjaluka: Građani protiv gradnje dva nebodera u Boriku

Stanari banjalučkog naselja Borik, okupili su se večeras u krugu Osnovne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ i još jednom poručili da se protive izmjenama regulacionog plana za ovaj dio grada, koji kako navode, predviđa izgradnju dva nebodera u ovom naselju.

Stanari ovog gradskog naselja kažu da se protive betonizaciji ovog naselja. Kažu da nisu protiv gradnje ali da ona mora biti po standardima humanog življenja uz zelenilo i druge sadržaje koji ne ugrožavaju normalan život

Tražimo da se odustane od izgradnje nebodera, gradnja dvosmjerne ulice kroz sadašnji parking i rušenje naselja koje je, kako navode okupljeni građani, napravljeno planski i po pravilima struke.

Predloženim nacrtom Regulacionog plana na mjestu sadašnje male pijace, predviđena je izgradnja nebodera od 14 i 15 spratova. Druga sporna lokacija je prostor bivše fabrike Fruktona, koja godinama ne radi, a gdje je predviđena gradnja kompleksa do 10 spratova.

Građani traže očuvanje zelenih površina i povećanje kapaciteta za parking odnosno izgradnju podzemnih garaža.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je ranije poručio da to što nešto predloži projektantska kuća, ne znači da će na kraju biti tako i pozvao projektante da povedu računa o onome što građani savjetuju i da podržava ideju da na mjestu pijace u Boriku budu izgrađene garaže.

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This