Načelnik Božović na obilježavanju Krsne slave Kapele vidovdanskih heroja

Načelnik Božović na obilježavanju Krsne slave Kapele vidovdanskih heroja

 Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je prisustvovao proslavi krsne slave Kapele vidovdanskih heroja na groblju Svetih arhanđela Mihaila i Gavrila u Sarajevu.

Od  2019. godine, kada je Mitropolit Dabrobosanski Hrizostom osvještao kapelu, ovaj dan se obilježava kao dan sjećanja na sve one koji počivaju u spomen-kapeli, ali i pravoslavnom groblju na Koševu.

„Mislim da je za kontinuitet srpskog naroda na ovim prostorima presudno da njegujemo i pamtimo našu istoriju, da posjećujemo ovakva mjesta i pričamo našim potomcima o postojanju Srba u Sarajevu. Važno je znati da su u kripti kapele sahranjeni svi članovi Mlade Bosne koji su učestvovali u Sarajevskom atentatu za koje se znalo gdje su umrli i gdje su sahranjeni, osim Muhameda Mehmedbašića, Cvjetka Popovića i Vase Čubrilovića, koji su umrli kasnije. Kosti vidovdanskih heroja su nakon Prvog svjetskog rata 7. jula 1920. godine prenesene i sahranjene u zajedničkoj grobnici u Sarajevu da bi tek 1939. godine, nakon što je završena Kapela vidovdanskih heroja, njihove kosti bile konačno položene u kripti kapele ispod ploče sa natpisom. Kapelu je projektovao arhitekta Aleksandar Deroko u srpsko-vizantijskom stilu“, izjavio je Božović.

Na groblju, blizu kapele, sahranjeni su i Staka Skenderova, Paulina Irbi i Gligorije Jeftanović.

„Kum današnje slave bio je profesor Miljan Popić, a ja sam imao tu čast da preuzmem kumstvo za sljedeću godinu. Sa starješinom Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji Velimirom Divljanovićem dogovorili smo da će Opština Istočna Ilidža finansirati postavljanje unutrašnje i spoljašnje rasvjete na kapeli“, rekao je Božović.

ISTOK

CATEGORIES
Share This