Žil Vern – Autor naučnofantastičnih romana

Žil Vern – Autor naučnofantastičnih romana

Francuski pisac Žil Vern, autor naučnofantastičnih romana sa naučnim predviđanjima od kojih su mnoga ostvarena, preminuo je 24. marta 1905. godine.

Žil Vern je napisao 57 romana od kojih su mnogi poslužili kao scenariji za film.

NJegovi romani su “Put oko svijeta za 80 dana”, “Dvadeset hiljada milja pod morem”, “Put na Mjesec”, “Put u središte Zemlje”, “Carev glasnik” i “Pet nedjelja u balonu”.

Vern je rođen u Nantu i trebalo je da prati put svoga oca i postane advokat, ali već od rane mladosti više ga je privlačilo pozorište i pisanje tekstova.

Njegova saradnja sa izdavačem Pjerom Žilom Ecelom dovela je do stvaranja “Neobičnih putovanja” – veoma uspješne serije romana u kojoj su se nalazila djela kao što su “Put u središte Zemlje”, “Dvadeset hiljada milja pod morem” i “Put oko svijeta za osamdeset dana”.

Vern se, generalno, smatra glavnim književnim autorom u Francuskoj i većem dijelu Evrope, gdje je imao veliki uticaj na književne pravce avangardu i nadrealizam.

Njegova reputacija značajno je drugačija u anglofonim regionima, gdje se često pominje kao pisac fantastike i knjiga za djecu ne samo zbog skraćenih i izmijenjenih prevoda u kojim su njegovi romani često preštampavani.

SRNA

CATEGORIES
Share This