Zakidanjem novca kulturi vlast je pala na važnom ispitu

Zakidanjem novca kulturi vlast je pala na važnom ispitu

„Smanjenjem budžeta za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture u Srpskoj, kultura je potpuno ponižena. Vlast nije svesna značaja kulture za građane, a još manje činjenice da je ona najbolji ambasador jedne zemlje u svetu“, poručili su gosti u emisiji „Izazovi“ BN televizije.

Rebalansom budžeta stradala je kultura. Od planiranih 1.200.000 KM spala je na svega 150.000 KM. Sasječena su krila umjetnosti, stvaralaštvo je bačeno na koljena.

„To je čisto da se zamažu oči. Ono što smo do sada komentarisali kao „poražavajuće“ sad već prelazi u ponižavajuće“, kaže Vanja Krtolina, glumica Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine.

„Mi živimo u apokaliptičnim vremenima. Civilizacija udara u hridi, gubi se u dehumanizaciji i nestanku morala. Kultura je kao pacijent koji je na samrti i kome treba 20 različitih vrsta lijekova da bi preživio, a oni mu daju aspirin i čaj. Sad je neko došao i uzeo mu i taj aspirin“, objašnjava pisac Branko Stanković.

Vlada i resorno ministarsvo moraju da budu majka kulture, ističu glumci, dodajući da bi se taj odnos u Srpskoj ipak mogao posmatrati prije kao maćehinski. Za razliku od zemalja, ne tako dalekih.

„Naši mladi glumci sa Akademije idu u kafane da konobarišu, umjesto da ih čeka posao u pozorištima širom Srpske“, navodi glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković Piksi.

„Naše pozorište je na budžetu grada Bijeljina, koji je njegov osnivač. Ministarstvu pišemo da bismo dobili neke projekte ili pomoć ali se oslanjamo najviše na budžet koji smo dobili od našeg osnivača“, ističe Krtolina.

Oni koji odlučuju o sudbine umjetnika i kulturnih radnika ne znaju, ili ne žele da znaju, koliko je za Srpsku značajan njihov rad jer su oni, kažu, najbolji ambasadori zemlje iz koje dolaze.

„Kada smo gostovali u Francuskoj, prilog o nama je radila francuska državna televizija. Time je o Republici Srpskoj i BiH u svijet otišla drugačija slika, a ne slika stradanja i svađe. Slika da ovdje žive ozbiljni umjetnici koji dolaze sa ozbiljnim porukama od kojih imate šta da vidite“, objašnjava Stojković.

Dodaje da su Francuzi platiti sve, a da su od tadašnjeg resornog ministra dobili samo jedno „Srećan put“.

Da li je ipak, na koncu, krivica samo u sistemu?

„Problem jeste odnos sistema prema kulturi ali mislim da, kada bi i građani imali drugačiji odnos prema kulturi i išli na predstave ili biskop umjesto u kafanu, sistem bio sateran u ćošak. Tada bi oni morali da, ne samo daju kulturnim radnicima više sredstava, nego i publici ono što traži“, jasna je Krtolina.

Vlast je kulturi poručila da nam ne treba i da sačeka neka bolja vremena.

Međutim, poništavanje kulture znači poništavanje identiteta jednog naroda, a to ne smijemo da dozvolimo, poručili su sagovornici emisije „Izazovi“ BN televizije

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This