Veliki koncert u čast jubileja – Bogoslovija jubilej slavi

Veliki koncert u čast jubileja – Bogoslovija jubilej slavi

Srpska Pravoslavna Bogoslovija Svetog Arsenija iz Sremskih Karlovaca organizovala je, povodom jubileja 230 ljeta posvećenog djelanja rodu i Bogu pripremila veliki koncert horske muzike.

Koncert će izvesti hor Karlovačke bogoslovije sa gostima u Novosadskoj Sinagogi. u petak 17. maja u 19 časova.

Ovo je samo jedna od svetkovina povodom velikog jubileja Karlovačke Bogoslovije, koja predstavlja, kako kaže njen rektor protojerej stavrofor profesor Jovan Milanović, „ prvu organizovanu bogoslovsku školu u nas, drugu u pravoslavnom svijetu, posle Kijevske duhovne akademije, a prvu na prostorima Zapadne Evrope ponosno navodi čelni čovjek drevne i slavne škole pod okriljem Srpske pravoslavne crkve“.

– Ona je čuvala i čuva predanje koje su prenosili njeni profesori, planovi i programi, a koje su na sebi svojstven način čuvali upravo njeni đaci -ističe rektor Milanović. – U sklopu obilježavanja jubileja formirani su i upotpunjavani spiskovi đaka, profesora, prislužitelja i radnika. Duga je to istorija, a čini se, spiskovi još duži.

U Karlovačkoj Bogosloviji, po njegovim riječima, „ od njenog osnivanja do danas u školske klupe sjelo, a školu završilo preko 3300 učenika“.

– Za njenim katedrama je predavalo više od 500 profesora, a isto toliko je bilo i prislužitelja i osoblja. Puno je zapisa, sjećanja, crtica i dopisa nastalo vezano za bogosloviju u Karlovcima. Da su svi ovi tekstovi bili uvek dobri i pozitivni teško je reći, a bilo bi i nepravedno i nepotrebno. Ipak, jedno je sigurno, ova škola nikoga od rektora, profesora i đaka do radnika, prislužitelja, i svih ljudi koji su na bilo koji način dio nje, nikada nije ostavljala ravnodušnim. Idući za svojom misijom i pozivom koju je kroz usta apostola Gospod ostavio Crkvi, ona se bori da ostane na putu služenja. Da je lako, nije. Da li je ikada bilo i da li će biti? Svakako! Kada se ispuni i poslednje slovo Jevanđelja Hristovog -poručuje rektor škole slavljenice.

ISTOK

CATEGORIES
Share This