Umjetnik predao prazne okvirove kao umjetničko djelo

Umjetnik predao prazne okvirove kao umjetničko djelo

Danski umjetnik kojemu je muzej u sjevernoj Danskoj prije dvije godine dao gomilu novca da napravi djelo za svoju izložbu o uslovima rada, prijavio je dva prazna platna pod naslovom „Uzmi novac i bježi“.

Danski sud presudio je prošle sedmice da Jens Haning mora vratiti 492.549 kruna (66.038 evra) muzeju Kunsten u Alborgu zbog kršenja ugovora. Njegov advokat Peter Skoning rekao je u srijedu da se savremeni umjetnik žali na presudu i odbio je dalje komentare.

Muzej je 2021. naručio od Haninga da rekreira dva njegova ranija djela s novčanicama pričvršćenima na platna koje predstavljaju prosječnu godišnju platu u Danskoj i Austriji.

Umjesto toga, za izložbu je poslao dva prazna platna pod naslovom „Work It Out“, rekao je da umjetničko djelo predstavlja njegovu trenutnu radnu situaciju i zadržao je novac, prenosi „AP“.

Osim što mu je dao novac u novčanicama evra i kruna za umjetnine, muzej mu je takođe platio 25.000 kruna (3.352 evra) za njegov rad u stvaranju umjetnina.

U presudi od 18. septembra, Okružni sud u Kopenhagenu takođe je odlučio da Haning može zadržati 40.000 kruna (5.363 evra) od izvornog iznosa koji mu je dao muzej, što bi trebalo predstavljati honorar umjetniku jer je izložba, održana, od 24. septembra, 2021. do 16. januara 2022., s praznim okvirima.

Sud je rekao da je u ugovoru između muzeja i Haninga navedeno da će gotovina – novčanice dane Haningu – biti dostupna tokom privremenog izlaganja radova, te da će biti vraćena nakon toga.

Kad je Haning odbio vratiti novac nakon završetka izložbe, muzej je preduzeo pravni postupak.

Haning je negirao da je počinio zločin i insistira na tome da je napravio umjetničko djelo, prenosi „N1„.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This