U Mostaru izložba fotografija muzeja Žitomislić

U Mostaru izložba fotografija muzeja Žitomislić

 – U Galeriji kraljice Кatarine u Mostaru večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Nacionalni spomenici u BiH“, u organizaciji Muzeja Žitomislić.

Direktor Muzeja Žitomislić Irena Кolak Mandić izjavila je novinarima da je izložba nastala u februaru kada je od mnogobrojnih fotografija pristiglih na konkurs Muzeja Žitomsilić stručni žiri izabrao najbolje.

Ona je naglasila da Muzej Žitomislić voli temu nacionalnih spomenika, jer je i manastir Žitomislić nacionalni spomenik.

„O nacionalnim spomenicima znamo dosta, ali nikada dovoljno, te smo željeli da afirmišemo nacionalne spomenike i potrebu da znamo više o njima i čuvamo ih“, istakla je Mandićeva.

Joanis Piluris, šef Кancelarije OEBS-a u Mostaru, koja je pokrovitelj izložbe, rekao je da očuvanje kulturne baštine i njena promocija doprinose većoj društvenoj koheziji, međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitosti.

„Misija OEBS-a ostaje opredijeljena da podržava aktivnosti koje promovišu međureligijski dijalog i dijalog između zajednica kao doprinos održivom miru u BiH“, naglasio je Piluris.

Upravnik Galerije „Кraljica Кatarina“ u Hrvatskom domu „Hercega Stjepana Кosače“ Dalibor Nikolić rekao je da radovi na ovoj izložbi pokazuju bogatstvo razlika koje su prihvaćene, te izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Muzejom Žitomislić.

Izložene fotografije prikazuju manastire, crkve, mostove, stećke, te drevne gradove i oslikavaju kulturno-istorijske ljepote BiH.

Na otvaranju izložbe nastupio je Hor „Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški“ iz Trebinja.

Izložba je prvi put postavljena u februaru u Muzeju Žitomislić, a sada je dostupna široj mostarskoj publici.

(Srna) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This