Tragična sudbina čuvenog Bata Koleta iz „Marša na Drinu“: Na vrhuncu slave stradao je u jezivoj nesreći, zajedno sa svojom 22 godine mlađom devojkom

Tragična sudbina čuvenog Bata Koleta iz „Marša na Drinu“: Na vrhuncu slave stradao je u jezivoj nesreći, zajedno sa svojom 22 godine mlađom devojkom

Aleksandar Aca Gavrić bio je jedan od najtalentovanijih jugoslovenskih glumaca.

On je rođen 28. maja 1932. godine u Beogradu, a glumu je završio na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1956. godine.

Prvu ulogu odigrao je iste te godine u filmu „Potraga“, a najznačajnije uloge ostvario je u filmovima „Kako su se voleli Romeo i Julija“ i „Marš na Drinu“.

U „Maršu na Drinu“ glumio je kapetana prve klase Kostu Hadži-Vukovića, odnosno Bata Koleta.

Jugoslovenska publika takođe će ga pamtiti po ulozi u filmu „Kapetan Leši“ u kom je igrao naslovnu ulogu.

Često je igrao „opasne“ momke i heroje, a zbog njegovog markantnog izgleda žene su ga obožavale. Ironično, Gavrić godinama nije mogao da dobije veće uloge jer su ga reditelji smatrali „američkim tipom glumca“ sa kojim narodi sa naših prostora ne bi mogli da se poistovete.

Zbog toga je dugo glumio isključivo u pozorišti u Zadru i Splitu.

Nažalost, Aca Gavrić tragično je izgubio život 6. decembra 1972. godine.

Stradao je u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kod Inđije kada je glumac imao 40 godina i bio na vrhuncu popularnosti. Sa njim je u trenutku nesreće bila i njegova 22 godine mlađa devojka Jasmina Lisac, koja je takođe nastradala.

Aleksandar Gavrić Foto: Printscreen/YouTube

Poslednju ulogu Aleksandar Aca Gavrić odigrao je u seriji “Paja i Jare”, gde je tumačio lik direktora Kostića.

Gavrića smo imali priliku da gedamo i u ostvarenjima kao što su „I Bog stvori kafansku pevačicu“, „Čudo“, „Žuta“, „Kad budem mrtav i beo“, „Obračun“ i drugim, a odlikovan je i Ordenom rada sa srebrnim vencem.

Novars

CATEGORIES
Share This