Sopranistkinja Danka Ilić – od „Đurđevdanske“ zvezdice do mlade umetnice

Sopranistkinja Danka Ilić – od „Đurđevdanske“ zvezdice do mlade umetnice

Nekadašnja pobednica „Đurđevdanskog festivala“ Danka Ilić iz Gacka će većeras pred trebinjskom publikom održati svoj diplomski koncert. Mlada umetnica za „Direkt“ kaže da je odluka da peva pred svojom publikom u Hercegovini bila logična i da koncert iščekuje sa pomešanim osećanjima i velikim uzbuđenjem.

Danka Ilić
Danka Ilić

Danka  je prva znanja o muzici stekla u Gacku – u odeljenju Muzičke škole „Sveti Roman Melod“ iz Nevesinja. To je i odredilo njen dalji životni put.

Nakon Gacka je školovanje odvelo u Banjaluku.

„Pohađala sam srednju muzičku školu Vlado Milošević , smjer solo pjevanje, u klasi prof. Karoline Mihajlović, a zatim sam upisala studije solo pjevanja na Akademiji umjetnosti u klasi prof. Dunje Simić. Tokom srednjoškolskog perioda više puta sam osvojila prve nagrade na Republičkom takmičenju. Takođe bih izdvojila međunarodno takmičenje Primavera gdje sam osvojila prvu nagradu 2019. godine“, sumira svoj dosadašnji put  mlada sopranistkinja i dodaje da je prvi semestar četvrte godine studirala u Trstu, na Konzervatorijumu “Đuzepe Tartini” u klasi prof. Manuele Kriščak.

Iako je veoma izazovno na ovim prostorima se baviti klasičnom muzikom, Danka kaže da taj uzvišeni posao ne bi menjala ni za jedan drugi.

„Nakon završenih studija, planiram upisati master solo pjevanje.  Na našim prostorima, uticaj klasične muzike se razvija. Međutim, i dalje je za jednog solo pjevača, ali uopšteno izvođače veoma izazovno baviti se klasičnom muzikom. Ali kod nas postoji zaista veliki broj umjetnika koji udruženi mogu promijeniti trenutnu situaciju. Ne želim pretjerano govoriti o planovima koje trebam realizovati u budućnosti i koji su neizvjesni, ali voljela bih nastaviti školovanje u Italiji. Svako od nas odabere svoj put, a ja želim da nastavim da se bavim klasičnom muzikom. Iako je to možda teži put, ne bih ovaj uzvišeni posao mijenjala za neki drugi“. 

Danka Ilić
Danka Ilić

Velika joj je želja da peva u operi, ali i da pomogne u razvoju kulture na ovim prostorima. Logičan je, otuda, bio izbor da diplomski koncert održi u Hercegovini.

„Vjerujem da svugdje postoji publika koja podržava i vrednuje koncerte klasike, kao i trud i zalaganje izvođača. Znam da je tako i u Trebinju. Večeras će se na repertoaru naći raznolik program, koji volim izvoditi: od Baha, Čajkovskog, Forea, Verdija, Rimskog-Korsakova, kao i pjesama domaćih kompozitora. Emocije su pomiješane. Jako sam uzbuđena, ali velika je i odgovornosti predstaviti se po prvi put sa klasičnim repertoarom”, zaključila je Danka i pozvala publiku da večeras u 19 časova dođu u Muzej Hercegovine u Trebinju.

Na klaviru će je pratiti Marija Šestić, a gošća na koncertu biće pijanistkinja Lena Albreht.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This