SKANU ustanovila nagradu po čuvenoj ruskoj bolničarki – uzdarje Darjinog imena

SKANU ustanovila nagradu po čuvenoj ruskoj bolničarki – uzdarje Darjinog imena

Svesrdno podržan prijedlog od članova iz Srbije, Republike Srpske i inostranstva, Srpska kraljevska akademija naučnika i umjetnika, koja njeguje tradicije te institucije između dva svjetska rata, odlučila je da ustanovi nagradu „Darja Aleksandrova Korobkina“.

To otkriva akademik dr Dragan Damjanović, podsjećajući da je rineč o slavnoj dvadesetpetogodišnjoj  Ruskinji, iz Petograda, koja je 1914 godine, napustila topli dom  i situiranu porodicu i došla da lineči srpske junake.Odbila je da bude u bolnici, dalje od fronta, već se izborila da, sa srpskim junacima, bude tokom rovovske borbe u bici na Gučevu, iznad Drine, Loznice i Banje Koviljače, u oktobru 1914. godine, koja je bila dio velike Cerske operacije.

Prve nagrade biće uručene na manifestaciji „Vidovdanska loza“, koja je, po dogovoru akademika Damjanovića i dr Miodraga Nikolića, predsjednika opštine Sokobanja biti održano u tom divnom mjestu, odmaralištu i lečilištu.

Dok je trajala Cerska operacija znala je, u rovovima, u „bici među oblacima“, kako ju- je nazvao istoričar -profesor Branislav Bane Ginić, da previje i do sto ranjenika.Istovremeno ih je, svim srcem, bodrila i sokolila.Bila je i hrabra i požrtvovana i stručna i omiljena među srpskim junacima.Nije joj bio problem da previja borce i na brisanom prostoru,

-Smrti se ne bojim, jedino se bojim da budem zarobljena -govorila je Darja na vapaje vojnika da se čuva.

I tačno 2. oktobra 1914. godine na Gučevu, baš kof Eminovih voda, dok su u punom jeku bile borbe  oko Ade Kurjačice, smrtno je stradala od neprijateljske granate.Njen vječni počinak je u Spomen kosturnici na Gučevu u koju su sahranjeni Austrougarski i srpski vojnici kao krunski dokaz viteštva našeg roda.

Darja je, prije nekoliko godina, dobila veličanstveno spomen obilježje, dar Draga Mirkovića, akademika SKANU, i njegov umjetnički rad, koji je on, sa SKANU, poklonio srpskom rodu i gradu Loznica.Spomenik je osveštao episkop šabački Lavrentije.

-Ovo je nagrada za sve časne, vrijedne, izuzetne zdravstvene poslenike koji su se u ratu, ali i miru, borili i bore za svaki ljudski život, što je najdragocenije -kaže akademik Damjanović.

ISTOK

CATEGORIES
Share This