Sinoć je u Herceg Novom  zatvoren 55. Dan mimoze 2024.

Sinoć je u Herceg Novom  zatvoren 55. Dan mimoze 2024.

55. Festival je trajao u periodu od 15. februara do 3. marta, a posjetioce Praznika mimoze dočekalo je više od 50 muzičkih, gastro, kulturnih, dječijih i sportskih programa.

Praznik mimoze poceo je 15. februara abrumom, odnosno najavom svih svečanosti i događaja koji očekuju Novljanje i sve goste sve do sinoć, kada je Festival zatvoren. Početak je zagarantovan  dobrim provodom velikim koncertom Halida Beslića na kome je po procjeni Novljana prisustvovalo preko 30 hiljada posjetioca iz svih krajeva bivše SFRJ.

Tokom petnaestodnevnog trajanja karnevala smjenjivali su se brojni kulturni, zabavno-muzički, sportski događaji, kao i maskembali, karnevali i brojni drugi sadržaji za djecu, ledeni tobogan, klizalište i razne priredbe i prestave. Festival je svečano zatvoren sinoć uz karnevalsku povorku, koja svake godine privlaći sve veći broj učesnika iz svih krajeva svijeta. Karnevalska povorka je krenula sa glavnog trga u Herceg Novom u 18:00 časova, ka platou starog hotela Igalo. Vesela, razigrana i vidno raspoložena povorka tokom kretanja, zabavljala je mještane i goste koji su im se rado pridružili od trga do platoa u Igalu. Na platou je uslijedilo tradicionalno suđenje Karnevalu kojeg Novljanji simbolično krive za sve nedaće u prethodnoj godini, a potom i spaljivanje na molu u Igalu.

Zanimljivo je da se ove godine sudilo Andreju Nikolaidisu književniku i kolmunisti, koji se zna često obrusiti i oštro kritikovati Srbe i srpski narod. Karneval je zatvoren spektakularnim koncertom grupe Prljavo Kazaliste koji su zabavljali Novljane i goste do kasnih večernjih časova.

ISTOK

CATEGORIES
Share This