Rok Partenon (60): Koen i žene (VIDEO)

Rok Partenon (60): Koen i žene (VIDEO)

Uslijedili su i drugi fantastični albumi Leonarda Koena: “Pjesme iz sobe”, “Pjesme ljubavi i mržnje”, “Nova koža za staru ceremoniju”, “Smrt ljubavnika”, “Recentne pjesme”, “Razne pozicije”.

Godine 1984. njegov art TV film “Ja sam hotel” dobio je „Zlatnu ružu Montrea“.

Omot albuma „Nova koža za staru ceremoniju“ krasi alhemijska slika s anđelima ljubavnicima na oblaku. Slika je uzeta iz teksta „Rosarium philosophorum“ o kojoj je dosta pisao slavni Karl Gustav Jung u „Psihologiji trasferencije“. Duše ljubavnika se spajaju u jednu višu svijest i zauvijek ostaju povezani.

Koen je vjerovao u sudbinsku predodređenost. Njegove velike ljubavi bile su Marijen Ikslen, Dominik Iserman, Rebeka De Murnaj i Suzan Elrod. O ljubavi s Marijen, koja je rano preminula od leukemije, snimljen je potresan dokumentarac „Marijen i Leonard – Riječi ljubavi“ 2019. godine. Sa Suzan je imao dvoje djece, sina Adama i kćerku Lorku.

Koen je kao veliki ljubitelj laganog životnog tempa još kao mladić kupio kuću na grčkom ostrvu Hidri, gdje je često boravio uživajući u suncu, vinu i lijepim ženama, sve dok se nije 1994. zakaluđerio i postao monah u jednom zen manastiru. Pronašao je svoj put u zen budizmu, čemu ga je podučavao majstor Roši. Na „Mont Baldiju“, u zen manastiru, provodio je dosta vremena u Rošijevom društvu. Bez pomagala Tehnosvijeta čistio je svoju dušu u samoći, tišini i bez stvari koje je posjedovao.

Veliki broj bit pjesnika prihvatio je japanski model budizma kao nešto čemu bi mogli vjerovati. Jednostavnost zen koana ili haiku pjesama bili su melem za Koenovu dušu. Čak i u zen manastiru glavna knjiga koju je čitao bila je Talmud. Ipak, jevrejski geni su ga pred kraj života vratili vjeri njegovih očeva.

(Srpskinfo)

CATEGORIES
Share This