Prva manifestacija sira i krompira kod Nevesinja

Prva manifestacija sira i krompira kod Nevesinja

– Turistička organizacija Republike Srpske u saradnji sa hercegovačkim Udruženjem „Slou fud“ organizovaće danas u selu Bratač kod Nevesinja prvu manifestaciju „Dan sira i krompira“.

Manifestacija će biti održana na inicijativu mještana Bratača na jednoj od najatraktivnijih lokacija – Ovčijem brodu.

„Kako je 30. maj proglašen za svjetski dan krompira, a Bratač je jedno od sela poznatih po tradicionalnoj proizvodnji nevesinjskog krompira, mještani su pokrenuli incijativu da obilježe ovaj dan u svom selu“, naveli su iz Turističke organizacije.

Osim krompira, selo Bratač je poznato i po proizvodnji masnog sira iz mijeha koji je uvršten na preliminarnu Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine BiH.

Iz Turističke organizacije Srpske istakli su da je ovaj događaj u pilot-području istočne Hercegovine /Nevesinje, Gacko, Kalinovik, Bileća, Ljubinje, Istočni Mostar, Berkovići i Trebinje/ dio projekta „Smart era“ na kojem učestvuju u programu „Horajzon“ zajedno sa Udruženjem građana „Slou fud“ Trebinje-Hercegovina.

Podršku realizaciji događaja dalo je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, kao i druge institucije i projekti.

UN su 2023. godine usvojile rezoluciju kojom je 30. maj proglašen Međunarodnim danom krompira, s ciljem podizanja svijesti o značaju krompira za globalnu poljoprivredu, ekonomski razvoj i prehrambenu sigurnost.

(Srna) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This