Pronađena poslije skoro 100 godina, a vrijedi više od 50 miliona dolara: Nestala slika austrijskog slikara Gustava Klimta ide na aukciju u Beču

Pronađena poslije skoro 100 godina, a vrijedi više od 50 miliona dolara: Nestala slika austrijskog slikara Gustava Klimta ide na aukciju u Beču

Slika austrijskog slikara Gustava Klimta, koja je nestala prije skoro 100 godina, pronađena je u privatnoj kolekciji u Beču i biće stavljena na aukciju u aprilu.

Slika “Portret gospođice Lizer” nekada je pripadao istoimenoj jevrejskoj porodici, a slika je posljednji put viđena u javnosti 1925. godine.

Za sada nije poznato šta se desilo sa tim djelom u periodu između 1925. godine i šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je slika dospjela u privatno vlasništvo, prenosi BBC.

Aukcijska kuća Kinski procjenjuje vrijednost slike na više od 54 miliona dolara.

Kinski je u saopštenju naveo da je ponovno otkriće slike “senzacija” i da “slika takve rijetkosti, umjetničkog značaja i vrijednosti nije bila dostupna na tržištu umjetničkih djela u Centralnoj Evropi decenijama”.

Nedovršeni portret je bogata jevrejska porodica industrijalaca naručila od Klimta 1917. godine, neposredno prije njegove smrti, kada ga je i naslikao.

Henrijeta Lizer, prikazana na portretu, ostala je u Beču uprkos nacističkoj vlasti, poslije čega je deportovana i umrla u Aušvicu 1943. godine.

Sadašnji vlasnici slike i zakoniti nasljednici porodice Lizer stavljaju djelo na aukciju 24. aprila u skladu sa Vašingtonskim principima, međunarodnim sporazumom o vraćanju umjetničkih djela opljačkanih od nacista nasljednicima onih od kojih su djela oteta.

Za sada nema dokaza da je djelo odnijeto tokom pljačke ili ukradeno prije ili tokom Drugog svjetskog rata, prenosi BBC.

Klimtova “Dama s lepezom” prodata je u junu za 85,3 miliona funti, čime je postala najvrijednije umjetničko djelo ikad prodato na aukciji u Evropi.

Agencije

CATEGORIES
Share This