Preminuo poznati reditelj Jagoš Marković

Preminuo poznati reditelj Jagoš Marković

Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja Srbije, kao i čitavog regiona, Jagoš Marković, umro je u 59. godini života.

 

Rođen je u Podgorici 1966. godine, a diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. Diplomu reditelja stekao je u 21. godini života, a počeo je da režira sa 12.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008. godine, režira najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike: “Učene žene”, “Hasanaginica”, “Gospođa ministarka”, “Pokondirena tikva”, “Dr, Antigona”, “Pepeljuga” (opera) i “Figarova ženidba” (opera).

Po pravilu, njegove predstave su dugovječne, hvaljene, izvode se uvek pred prepunom salom i proslavljaju nacionalni teatar na međunarodnim gostovanjima.

U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je do sada preko pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se: Romeo i Julija, Kate Kapuralica, Dekameron dan ranije (Narodno pozorište Sombor), Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama), Skup, Bogojavljenska noć, Govornica, Sumnjivo lice, Uobraženi bolesnik, Tako je ako vam se tako čini (Jugoslovensko dramsko pozorište), Porodicne priče, Gospoda Glembajevi, Jesenja sonata (Atelje 212 ), Galeb, Filumena Marturano i opera Karmen (HNK Ivana pl. Zajca), Lukrecija o bimo rekli Požeruh (Riječke letnje noći), Učene žene (HNK Split), Čarapa od sto petlji (Beogradsko dramsko pozorište), Zora na istoku, Naši sinovi, Svinjski otac (Zvezdara teatar ), Hasanaginica (Centar za kulturu Tivat), Tartif, Hekuba…(Crnogorsko narodno pozorište).

Reditelj Marković je bio dobitnik oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada “Bojan Stupica”, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada , nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada “Zlatni ćuran” , “Ardalion”…

O njegovom privatnom životu malo se zna, a javno je samo bio eksponiran brak s glumicom Vanjom Milačić. Jagoš imao veoma uspješnu ćerku Mariju Marković, koja je nagrađena na Sterijinom pozoriju za kostimografsko rješenje predstave “Yankee Rose” Miloša Lolića.

Agencije

CATEGORIES
Share This